VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

23 april 2013

ASMI-oprichter Del Prado stuurde aan op vertrek president-commissaris

  • Pagina printen
  • 0 Reageer op dit artikel
  • Stuur dit artikel door

    Vul hieronder het emailadres in van degene naar wie u dit artikel wilt doorsturen, en uw eigen emailadres in.

Arthur del Prado mag dan al jaren geen officiële functie meer bij chipmachinefabrikant ASMI bekleden, zijn invloed reikt nog altijd ver. President-commissaris Gert Jan Kramer zag de druk oplopen en vertrekt.

Conflict in de bestuurskamer van ASMI: de toeleverancier aan de chipindustrie moet verder zonder president-commissaris Gert-Jan Kramer.

Dat maakte ASMI, genoteerd aan de Amsterdamse Midkap index, bekend.

Vertrouwensbreuk
ASMI-oprichter en grootaandeelhouder (22 procent) Arthur Del Prado heeft vooruitlopend op de aandeelhoudersvergadering (ava) per brief kenbaar gemaakt tegen de herbenoeming van Kramer te zullen stemmen.

Het is een clash tussen twee oud-gedienden, met vergelijkbare achtergrond. Beide stonden aan de wieg van een miljardenbedrijf (Kramer bij Fugro), zijn daarvan nog altijd een invloedrijk aandeelhouder en schromen niet op hun strepen te gaan staan.

In die ongetwijfeld scherpe brief uitte Del Prado senior zijn ‘teleurstelling over de communicatie met het bedrijf', aldus het persbericht.

Volgens de vader van ASMI's huidige bestuursvoorzitter Chuck del Prado is dat een ‘belangrijke verantwoordelijkheid' van de president-commissaris. Gevolg: een vertrouwensbreuk tussen beide heren.

Zeldzaam
Kramer is aan het einde van zijn eerste vierjaarstermijn als toezichthouder. Het opstappen van een president-commissaris die volgens de regels voor goed ondernemingsbestuur nog acht jaar zou moeten meekunnen, is zeldzaam.

De spanning tussen beide heren was kennelijk te hoog opgelopen om de onenigheid bij te leggen. Kramer ziet zijn eigen verantwoordelijkheid voor communicatie met aandeelhouders op basis van ‘zijn ideeën over corporate governance' (goed ondernemingsbestuur, red.) wezenlijk anders dan Del Prado.

In 2009 werd hij mede op voorspraak van Del Prado binnengehaald om ASMI in rustiger vaarwater te brengen na aanvaringen en rechtszaken met aandeelhouders.

Zijn herbenoeming stond op de agenda voor de komende aandeelhoudersvergadering op 16 mei. Door dat agendapunt kan nu een streep.

Hoofdrol
Kramer speelde eerder dit jaar ook al een hoofdrol in een richtingenstrijd bij bodemonderzoeker Fugro.

Daar stapte vooraanstaand commissaris Frans Cremers in februari op vanwege een aanvaring met de voormalig topman en oprichter van het bedrijf Kramer.

Kramer hield na zijn aftreden als bestuursvoorzitter in 2005 even afstand tot de onderneming om er een jaar later alsnog commissaris te worden.

De kiem van die botsing lag bij een besluit van de raad van commissarissen (rvc) om de financiële functie van de onderneming drastisch te verbeteren.

Na eind 2012 een forensisch onderzoek te zijn gestart naar mogelijke onregelmatigheden in de boekhouding besliste de rvc vervolgens dat de risicobeheersing en controle moest worden aangescherpt.

Kramer zou zich tegen die maatregelen hebben verzet. Daarop besloot Cremers, als voorzitter van de auditcommissie speciaal belast met toezicht op de financiële verslaglegging en risicomanagement, uit onvrede op te stappen.

De opvolger van Kramer bij ASMI is alvast gewaarschuwd. In het persbericht geeft ASMI fijntjes aan dat Del Prado zijn ‘commitment' aan de onderneming laat voortduren.


Gerelateerde artikelen

ASMI koopt eigen aandelen met nog altijd relatief dure aandelen ASM PT
ASMI koopt eigen aandelen met nog altijd relatief dure aandelen ASM PT
01-03-2018

ASMI geeft flinke hoeveelheden kapitaal terug aan aandeelhouders. Dat gaat …

Lees verder

asmi chiptechnologie koers
ASMI krijgt eigen frontend-activiteiten steeds meer op de rails
ASMI krijgt eigen frontend-activiteiten steeds meer op de rails
26-05-2015

De roerige jaren van ASMI lijken achter de rug. De eigen frontend-activitei…

Lees verder

asmi chiptechnologie
Topman ASMI: beurskoers te laag
23-05-2014

Bestuurders laten zich zelden uit over de beurskoers van het eigen bedrijf.…

Lees verder

Verkoop deel aandelenbelang ASMI in dochter stelt beleggers teleur
13-03-2013

ASMI en dochterbedrijf ASM PT blijven innig verbonden. De chiptoeleverancie…

Lees verder

{{scope.count}}Reacties

Geef als eerste een reactie op dit artikel |
{{comment.userName}}
{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy HH:mm'}}

{{comment.body}}