VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

25 april 2013

Groei Unilever in opkomende markten niet meer wat het was

  • Pagina printen
  • 0 Reageer op dit artikel
  • Stuur dit artikel door

    Vul hieronder het emailadres in van degene naar wie u dit artikel wilt doorsturen, en uw eigen emailadres in.

Uitdagende economische omstandigheden en stevige concurrentie. Ook de cijfers van Unilever hadden er onder te lijden. De Rotterdamse multinational zette in het eerste kwartaal lagere groeicijfers neer.

Helaas werd niets gezegd over de winstgevendheid, want Unilever maakt tegenwoordig na het eerste en derde kwartaal alleen omzetcijfers bekend.

En die hadden te lijden onder het zwakke consumentenvertrouwen in Europa en, jawel, het slechte weer. De omzet kwam uit op 12,2 miljard euro, waarbij de onderliggende omzetgroei (dat is zonder de effecten van overnames en valutaverschillen) 4,9 procent was.

Daarmee doet Unilever het in het eerste kwartaal beter dan haar concurrenten Nestlé en Procter & Gamble. In de opkomende markten was de onderliggende omzetgroei meer dan 10 procent, in Europa was er een daling met 3,1 procent.

Door dit verschil neemt het omzetaandeel van de volwassen markten vanzelf af. Opkomende landen maken nu 57 procent van de omzet van Unilever uit en Unilever verkoopt tegenwoordig meer in Zuid-Amerika dan in Noord-Amerika.

Minder opkomende groei
Unilever koestert haar sterke aanwezigheid in de ‘emerging markets' want de onderneming verwacht voorlopig nog geen verbetering van de situatie in Europa. Vooral in Zuid-Europa gaat de markt nog altijd achteruit.

Toch is ook de groei in opkomende markten niet meer wat het geweest is. Het groeicijfer voor Azië, Afrika en Rusland zakte in het afgelopen kwartaal tot onder de 10 procent. Latijns-Amerika is de groeibriljant met een onderliggende omzetgroei boven de 12 procent.

Voeding doet het slechter dan non-food waardoor het omzetaandeel van die laatste productgroep verder toeneemt. Door het slechte weer komt de ijsverkoop moeizaam op gang en Unilever verkoopt relatief veel voedingsproducten in het zwakke Europa.

Dividend omhoog
Goed nieuws is er ook, want Unilever gaat het dividend met 10,7 procent verhogen naar 0,269 euro per aandeel. Dat wordt dus 1,076 euro op jaarbasis, wat bij de huidige koers van 32 euro een dividendrendement oplevert van 3,4 procent.

Omzetcijfers zijn interessant, maar waar het beleggers om gaat is de winstgevendheid van die omzet. Daar kunnen ze nu hooguit een gooi naar doen. Het is dus wachten op de halfjaarcijfers voordat beleggers weten wat er in het eerste kwartaal is verdiend.

Die worden op 25 juli bekendgemaakt. Dat beleggers er niet helemaal gerust op zijn blijkt uit het feit dat zij het aandeel ondanks de dividendverhoging toch wat lager zetten vandaag.

MEER UNILEVER:

23 januari 2013

3 december 2012

25 oktober 2012

26 juli 2012

 10 mei 2012

26 april 2012

2 februari 2012Gerelateerde artikelen

Omzetmotor Unilever valt stil door gebrekkige prijszettingsmacht
Unilever en Kraft Heinz: omzetgroei versus kostenbesparingen
Groene bezieling genereert keiharde euro’s
Unilever wordt winstgevender, maar voor het dividend maakt het weinig uit
Unilever wordt winstgevender, maar voor het dividend maakt het weinig uit
02-12-2016

Unilever spiegelde investeerders woensdag een verdere verbetering van de wi…

Lees verder

Unilever

{{scope.count}}Reacties

Geef als eerste een reactie op dit artikel |
{{comment.userName}}
{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy HH:mm'}}

{{comment.body}}