VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Krimp Wessanen 'werkt': winstgevendheid stijgt

Het biologische voedingsconcern Wessanen wordt kleiner en kleiner. Het eerste kwartaal laat eindelijk zien dat dit de winstgevendheid ten goede komt.

In de laatste decennium is er waarschijnlijk geen bedrijf op het Damrak zo hard gekrompen als Wessanen.

In recordjaar 2005 verkocht het organische voedingsbedrijf nog voor meer dan 2 miljard euro aan producten. Vorig jaar bleef de teller steken op 710 miljoen euro.

Topman Piet Hein Merckens zet in op de transformatie van breed conglomeraat dat zich bezig houdt met de verkoop van pizza's, broodjes en frikadellen naar een gezond voedingsmiddelenbedrijf met hoge marges. Dit proces is nog in volle gang.

De verkoop van Amerikaanse cocktaildochter ABC (omzet 2012: 129 miljoen euro) is recent gestaakt vanwege gebrek aan belangstelling, maar het is duidelijk dat Wessanen hier op termijn nog steeds afscheid van wil nemen.

Marktvorsers verwachten ook dat er voor de snackdivisie, goed voor 113 miljoen euro in 2012, een andere eigenaar gevonden zal worden: de combinatie organische voeding en frikadellen blijft opmerkelijk.

Als de transformatie voltooid is, blijft er een bedrijfje over met een omzet van 500 miljoen euro.

Hogere winstgevendheid
Het beeld van krimp komt ook terug in de eerste kwartaalcijfers. De autonome omzet daalde met 1 procent tot 172,5 miljoen euro.

Hier speelt de verslechtering van het consumentenvertrouwen en een oplopende werkloosheid mee, maar de belangrijkste reden is dat in het productaanbod is gesneden en slecht renderende producten uit de schappen verdwenen.

Hierdoor kreeg de winst een impuls. Het aangepaste bedrijfsresultaat steeg van 2,9 miljoen euro in het eerste kwartaal van 2012 tot 9,3 miljoen euro over de eerste drie maanden van dit jaar.

Het grootse deel van de verbetering kwam uit het kostenbesparingsprogramma dat eind vorig jaar werd aangekondigd. Wessanen verwacht dat de besparingen verder zullen oplopen tot 15 miljoen euro per jaar vanaf 2014.

In de chocola
Wessanen kondigt ook de overname van het Franse-bedrijf Alter Eco aan. Het concern verkoopt ongeveer 100 verschillende organische en fair trade producten. De kleine onderneming -ongeveer 16 miljoen euro omzet in 2012 - zal samengevoegd worden met Franse dochteronderneming van Wessanen Distriborg.

Wessanen maakt geen verkoopprijs bekend en dus is het schatten voor de volgers van Wessanen. De aankoopprijs zou ongeveer één keer de omzet bedragen. Het impliceert dat de nettoschuld, die al opliep van 57,3 miljoen euro naar 62,7 miljoen euro, in het komende kwartaal verder groeit. Maar de hogere schuld is goed te dragen zolang de winst stijgt.

De beperkte impuls van 16 miljoen euro die Alter Eco aan de omzet geeft, laat zien dat het concern voorlopig niet in de buurt komt van een omzet van ruim 2 miljard euro zoals in 2005.

Als hier tegenover staat dat de marges structureel hoog liggen zijn beleggers er niet rauwig om. In dit licht is de margeverdrievoudiging tot 5,4 procent in het eerste kwartaal van dit jaar een positief signaal. De uitdaging voor topman Merckens ligt er in de marge structureel op hoog niveau te houden.

2/3 VAN DE OMZET WESSANEN IN 7 JAAR VERDAMPT (omzet in miljoenen euro's)
 


{{scope.count}} Reacties

{{comment.userName}}

{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy'}}

{{comment.body}}

Gerelateerde artikelen