VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Akzo breekt definitief met beleid van Hans Wijers

Een nieuwe strategie, een andere manier van belonen en een uitgekleed bestuur. Ton Büchner legt duidelijk andere accenten bij Akzo Nobel dan voorganger Hans Wijers.

Met de keuze voor Ton Büchner als opvolger van Hans Wijers koos AkzoNobel expliciet voor een topman van buiten.

Inmiddels is duidelijk wat de raad van commissarissen met die keuze beoogde: het was tijd voor een frisse wind binnen het bedrijf.

De eerste aandeelhoudersvergadering onder leiding van Büchner was het sluitstuk van de transformatie die hij de afgelopen maanden heeft ingezet.

Andere focus
Niet zozeer de grootste (willen) zijn, maar de beste prestaties leveren. Dat was de kern van de nieuwe strategie die Akzo Nobel eind februari presenteerde.

Ton Büchner zet de strategie kracht bij op rentabiliteit (return on investment, roi), het resultaat op basis van de omzet (return on sales) en op de hoeveelheid schuld in de onderneming (net debt / ebitda). 

Een doelstelling die Akzo laat varen is de omzetdoelstelling van twintig miljard in 2015 die Wijers voor ogen had. Om dit te halen had het concern de komende jaren met gemiddeld negen procent moeten groeien, Akzo gaat nu uit van zo'n vier procent.

Daarnaast wil Büchner minder snel kosten en baten bestempelen als eenmalig, waardoor het bedrijfsresultaat er anders uit gaat zien dan voorheen.

Bonussen
Om de nieuwe strategie ook bij de toplaag van het bedrijf door te laten dringen heeft Akzo een nieuw beloningsbeleid door de aandeelhouders laten goedkeuren.

De raad van commissarissen kan nu jaarlijks twee of drie financiële targets (uit zes) kiezen, waar op dat moment het meeste op gestuurd moet worden. Dit jaar focust het bedrijf bij de korte-termijnbonussen op rentabiliteit (roi), operationeel inkomen en operationele kasstromen.

Dit gaat ten koste van de maatstaf die veelal wordt gebruikt voor het meten van de waarde-creatie voor beursgenoteerde ondernemingen, de zogenaamde Economic Value Added (EVA).

Die was de afgelopen jaren negatief bij Akzo Nobel -voornamelijk door de overname van ICI- waardoor het oude management een groot deel van hun bonussen misliep.

Andere facetten van het korte-termijnbeloningsbeleid blijven overeind. Zo blijft het concern belonen op basis van persoonlijke kwantitatieve doelen, waarbij onduidelijk blijft bij welke waarden Akzo tot uitkering zal gaan.

Klein bestuur
Sinds het vertrek van Hans Wijers vertrokken achtereenvolgens Rob Frohn (nu ceo energieleverancier Delta), Leif Darner (eerder met pensioen) en Tex Gunning (per 1 juni de nieuwe topman van TNT Express) uit de raad van bestuur van het verf-concern.

Daar komt niemand voor terug, tenminste niet op gelijke hoogte met Büchner en cfo Keith Nichols, want de interne opvolgers komen in de laag onder die van de raad van bestuur.

Voor beleggers is het jammer dat de opvolgers Fuhrman, Keijzer en Joosten hierdoor geen verantwoording afleggen tijdens toekomstige aandeelhoudersvergaderingen. Dat is alleen weggelegd voor de twee overgebleven bestuurders.




Gerelateerde artikelen