VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

DSM herhaalt winstdoelstelling

Onder economisch moeilijke omstandigheden weet het steeds defensievere DSM zich goed staande te houden. Na een ‘uitdagend eerste kwartaal blijft de winstprognose overeind.

Ceo Feike Sijbesma spreekt over een goede start van het jaar in een uitdagende bedrijfsomgeving.

Dat lijkt een goede samenvatting van het eerste kwartaalverslag, waar enkele incidentele posten DSM meehelpen de operationeel resultaten op niveau te houden.

Licht tegenvallend
Op een 4 procent hogere omzet van 2,38 miljard euro rapporteert DSM een ebitda van 311 miljoen euro, 5 miljoen euro meer dan vorig jaar en beduidend meer dan de 243 miljoen euro in het laatste kwartaal 2012.

Het AEX-fonds presteert daarmee beter dan analisten hadden voorzien, maar gecorrigeerd voor enkele incidentele posten, waaronder enkele distributieactiviteiten, valt het eigenlijk iets tegen.

Door hogere rentelasten, een minder gunstige afdekkingspolitiek en hogere amortisatielasten daalde de nettowinst met 17 procent tot 121 miljoen ero, gelijk aan 70 cent per aandeel.

Het totaalplaatje wijkt niettemin weinig af van eerdere kwartalen. Geografisch blijft Europa de zwakke broeder, terwijl Azië goed doorgroeit en de Verenigde Staten een gematigd groeitempo laat zien.

Zoals door het concern al voorspeld staan de marges van caprolactam, een grondstof voor nylon en kunststof, verder onder druk wat DSM in de verslagperiode nog eens 65 miljoen euro heeft gekost. Vorig jaar nam dit een hap van 300 miljoen euro uit het ebitda.

Strategie werkt
Dat DSM ondanks het caprolactam-drama redelijk ongeschonden is gebleven heeft het te danken aan de focus op defensieve activiteiten als voedingsingrediënten.

Het bedrijfsonderdeel Nutrition is inmiddels goed voor 70 procent van het ebitda en wist ook onder stormachtig weer de al hoge winstmarges verder op te voeren.

Het veel kleinere onderdeel Pharma, dat samen met Nutrition het bedrijfsonderdeel Life Sciences vormt, zat in de lift. Geholpen door kostenbesparingen steeg het ebitda van 5 miljoen naar 8 miljoen euro.

Analisten hadden voor beide Life Sciences onderdelen zelf nog wat hoger ingezet, maar de strategie werkt overduidelijk vruchten af.

Material Sciences
Het andere onderdeel van DSM, Material Sciences, bestaande uit de divisies Performance Materials en Polymer Intermediates heeft het ook zeker niet slecht gedaan, al zitten hier die incidentele posten die het beeld wat verfraaien.

Polymer Intermediates wordt dus nog altijd geraakt door margedruk bij caprolactam. De daling van het ebitda met 58 procent tot 29 miljoen euro valt uiteindelijk mee, maar wordt positief beïnvloed door een licentiedeal in China.

Performance Materials wist het ebitda goed op niveau te houden. Kostenbesparingen en een boekwinst op de verkoop van enkele harsen van DSM Resins hielpen hier mee.

Toch kan ook hier van een goede prestatie worden gesproken, gezien de soms zeer zwakke eindmarkten als de bouw en de automobielindustrie.

Winstprognose intact
Het is positief dat Sijbesma en de zijnen ondanks alle economische tegenwind niet tornen aan de voorspelling dit jaar goed op weg te zijn richting een ebitda van 1,4 miljard euro, 300 miljoen meer dan vorig jaar. De prognoses voor alle bedrijfsonderdelen is ongewijzigd.

De onderneming toont daarmee veel vertrouwen in de eigen strategie en zal dit jaar ook geholpen worden door kostenbesparingen, efficiency verhogende maatregelen en last but nog least synergievoordelen uit alle overnames.

LEES MEER:

6 november 2012

6 november 2012

7 augustus 2012

14 september 2012

8 mei 2012

3 mei 2012

29 februari 2012



Gerelateerde artikelen