VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Tegenvaller ING met beursgang VS, lastig vooruitzicht NN

De opbrengst van de beursgang van de Amerikaanse verzekeringstak van ING valt enigszins tegen. De beursgang van de Europese tak zou nog wel eens lastig kunnen worden.

Het Amerikaanse verzekeringsonderdeel van ING maakte donderdag onder de naam Voya zijn debuut op de beurs in New York.

Dit gebeurde tegen een introductiekoers van 19,50 dollar. Duidelijk minder dan de 21 tot 24 dollar waar ING eerder op mikte.

De opbrengst voor het concern kwam daarmee uit op bijna 1,3 miljard dollar. Hier kan nog 191 miljoen euro bijkomen als de begeleidende banken gebruik maken van hun recht om nog eens een pakket aandelen te kopen. Het belang van ING in Voya daalt dan tot 71 procent.

Goed klimaat
De Amerikaanse aandelenmarkt doet het op dit moment behoorlijk goed. De grote graadmeters staan in de buurt van recordstanden en de hoeveelheid met beursintroducties opgehaald kapitaal ligt duidelijk hoger dan in 2012.

En niet alleen in de VS is het beursklimaat goed. De grootste beursgang van het jaar was afgelopen week in Brazilië. De introductie van BB Seguridade, toevallig ook een verzekeraar, leverde 5,7 miljard dollar op.

Vergelijk
Waarom dan toch een lichte tegenvaller bij ING? Een mogelijke verklaring zit in het feit dat beleggers weten dat de komende jaren flinke pakketten aandelen op de markt gaan komen.

ING heeft met de Europese Commissie afgesproken dat het belang eind 2014 onder de vijftig procent moet zijn gezakt.

Deze situatie is te vergelijken met de beursgang van Delta Lloyd. De Nederlandse verzekeraar werd in 2009 door Aviva naar de Amsterdamse beurs gebracht. De Britse moeder hield aanvankelijk nog een meerderheidsbelang maar had nadrukkelijk de intentie om dit af te bouwen.

Dat is in verloop van tijd gebeurd. Uiteindelijk verkocht Aviva zijn laatste aandelen begin dit jaar. De koers van Delta Lloyd is in de tussenliggende periode het merendeel van de tijd onder de uitgifteprijs gebleven, al heeft de eurocrisis daar ook een grote rol bij gespeeld.

Opties open
De ervaring met de beursgangen van Voya en Delta Lloyd roept de vraag op wat het perspectief is voor de beursgang van Nationale Nederlanden. Deze zou ook nog wel eens lastig kan worden.

Het is daarom niet voor niets dat ING meerdere opties openhoudt. Een van de mogelijkheden is dat met de beursgang geen kapitaal wordt opgehaald, maar dat het onderdeel wordt afgesplitst en beleggers aandelen in het nieuwe beursfonds krijgen.


{{scope.count}} Reacties

{{comment.userName}}

{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy'}}

{{comment.body}}

Gerelateerde artikelen