VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Philips-belegger wacht nieuwe doelstellingen in september

Philips wil weer een doortastend en innovatief concern worden. Er is al flink gesneden en veranderd, nu is het wachten op nieuwe doelstellingen.

Niet praten maar poetsen. Een jaar na zijn benoeming als topman van Philips toont Frans Van Houten zijn daadkracht aan aandeelhouders tijdens de jaarvergadering.

Philips moet veranderen van een groot, gezapig concern in een bedrijf gefocust op innovatie, hogere productiviteit en snelheid van handelen. De overlegcultuur dient te worden bestreden en meer ondernemingsgedrag wordt beloond.

Het is de "tone at the top" die het succes bepaalt, betoogde Van Houten. Inmiddels verving hij de helft van zijn topmanagers.

Een grootschalig veranderingsprogramma moet de ambities van de Philips-topman schragen. Van de besparingsdoelstelling van 1,1 miljard is inmiddels na twee jaar 471 miljoen gerealiseerd. De komende periode worden vooral de indirecte kosten aangepakt zoals inkoop en communicatie.

Lat kan hoger
In september maakt Philips nieuwe doelstellingen bekend. Het concern heeft al ruimte gecreëerd om de lat hoger te leggen dan de huidige doelstellingen, geformuleerd door een vorige generatie bestuurders.

Door zich uit de consumentenelektronica terug te trekken - de televisie- en audio-/video-productie werden verkocht - ontstond ruimte om in de overgebleven divisies, licht (Led), gezondheid en consumentenwelzijn te investeren. De uitgaven voor onderzoek stegen tot 7 procent van de omzet.

Opkomende markten als China en India zijn belangrijk voor Philips. Inmiddels komt daar 35 procent van Philips omzet vandaan. Het hoofdkantoor van de divisie consumenten welzijn is naar Shanghai verplaatst om dichter bij de klanten nieuwe producten te ontwikkelen.

Bij alle divisies is innovatie het sleutelwoord. De `Willie Wortels` van Philips kunnen niet meer in de geslotenheid van het laboratorium werken maar moeten met partners, wetenschappers en klanten in een open innovatie cultuur samenwerken.

Philips verkocht zijn High Tech Campus aan Marcel Boekhoorn(ex Telfort en bakker Bart), om zodoende ook meer openheid te krijgen voor andere partijen op deze campus.

Tegenwind
Het is echter niet allemaal rozengeur en maneschijn. In de lichtdivisie kreeg Philips met een sterke krimp van de marges te maken.

Vooral in de Led-productie voor consumenten doen de Aziaten Philips pijn door flinterdunne marges te hanteren. Toch gaat van Houten de strijd aan. Wie de onderkant van de markt weggeeft ziet ook de concurrentie in meer profijtelijke onderdelen groeien, zo is de les.

Bij de gezondheid divisie blijven vooral de orders achter uit Europa(bezuinigingen) en in Amerika (onzekerheid over de gezondheidspolitiek van de regering). Topman Van Houten is er van overtuigd dat dit binnenkort is opgelost en rekent dan op een inhaalslag.

Smet
Philips komt de laatste tijd te vaak in het nieuws als betrokkene in kartelafspraken en omkoopschandalen. Fikse boetes zijn opgelegd (500 miljoen voor kartelvorming bij de verkoop van beeldschermen) en er volgen mogelijk meer. (kartel bij fabricage chips).

Een inhoudelijke reactie kregen Philips-aandeelhouders niet over deze zaken. Reageren doet Philips in de rechtszaal, waar de boetes worden aangevochten. Voor mogelijke schadeclaims zijn geen bedragen gereserveerd.




Gerelateerde artikelen