VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

PostNL maakt zich geen zorgen over negatief eigen vermogen

Ondanks een actueel negatief eigen vermogen van 689 miljoen euro durft PostNL's financiële man Jan Bos te stellen dat het bedrijf goed gefinancierd is.

Het negatieve eigen vermogen komt niet als een verrassing, maar heeft voorlopig wel consequenties voor de dividendbetaling. Voor 2016 zit een cashdividend er waarschijnlijk niet in.

Forse afboekingen
In het eerste kwartaal is er een hap van 1,76 miljard euro uit het eigen vermogen van PostNL genomen.

Het grootse effect komt van de implementatie van de nieuwe boekhoudregel IAS 19, die bedrijven verplicht niet genomen pensioenverliezen in één keer te nemen. Bij PostNL gaat het om een bedrag van 1,37 miljard euro.

Vervolgens had het bedrijf de pech dat de overname van TNT Express niet doorging. De daling van de aandelenkoers van TNT Express die daarop volgde zorgde ervoor dat het 29,9 procent belang van PostNL 440 miljoen euro minder waard werd.

Het schamele winstje van netto 32 miljoen over het eerste kwartaal vormt een druppel op de gloeiende plaat.

"Goed gefinancierd"
Het voormalige staatsbedrijf doet opvallend luchtig over de feitelijk bizarre balansverhouding: een negatief eigen vermogen van 689 miljoen euro en een nettoschuld van 1,3 miljard euro.

"Wij zijn goed gefinancierd en hebben voldoende toegang tot voldoende financiële middelen om aan onze financieringsbehoefte te voldoen", aldus CFO Jan Bos.

PostNL verwacht nog altijd dat in de periode 2013-2016 de vermogenspositie geleidelijk zal verbeteren.
Het concern doelt hier uiteraard op de effecten van de grootscheepse reorganisatie, die de bedrijfsresultaten weer van een impuls moeten voorzien.

PostNL benadrukt dat het negatieve eigen vermogen niet van invloed is op de bedrijfsactiviteiten, het tijdpad van schuldreductie, de toegang tot beschikbare kredietfaciliteit en de beursnotering.

Creditrating
Dat alles mag zo zijn, bij een negatief eigen vermogen mag er geen dividend worden uitbetaald en de zwakke financiële positie heeft er al toe geleid dat de kredietstatus van PostNL verder onder druk is gekomen.

Zo verlaagde Standard & Poor's de rating naar BBB minus en trok Moody's vlak daarvoor aan de bel met een lagere rating van Baa3 met negatieve outlook, waar het dit in januari al had teruggebracht naar Baa2.

Een lagere rating zal voor hogere rentelasten zorgen. Ook toen relativeerde Bos dit aan te geven dat de eerste grote herfinanciering pas in 2015 op de agenda staat.

Maar ook hier geldt dat cashdividend volgens het postbedrijf pas weer in aanmerking komt zodra er zekerheid bestaat over de verkrijging van de oude TNT creditrating van BBB+/Baa1.

Cijfers eerste kwartaal
De cijfers over het eerste kwartaal tonen aan dat het verdienmodel van PostNL zwaar onder druk staat en dat is nu net waar de grote Amerikaanse kredietbureaus zich zo zorgen over maken.

De postvolumes in Nederland, goed voor de helft van de concernomzet, daalde met nog eens 9,5 procent, PsotNL houdt zelf rekening met dalingen tussen 8 en 10 procent.

Een beetje compensatie wordt gevonden bij pakjesvervoer (18 procent van de omzet) dat profiteert van de sterke opkomst van online aankopen. Ook de internationale activiteiten doen het goed.

Het onderliggende cash bedrijfsresultaat, de basis voor de dividendbetaling, halveerde ruimschoots tot 22 miljoen euro. In dit bedrag zit niet de resterende verplichte bijstorting van 64 miljoen euro in de pensioenpot

PostNL houdt vast aan de verwachting van een resultaat van 20-60 miljoen euro, tegen nog 130 miljoen vorig jaar.

Kwetsbaar
Enig pluspunt is dat de dekkingsgraad van het pensioenfonds weer tot boven de minimum vereiste 104 procent is gestegen. Dat scheelt 13 miljoen euro aan voorwaardelijke bijstorting.

Het bedrijf zegt zelf dat de financiële en vermogensositie kwetsbaar zullen blijven voor veranderingen in de rentestand. Hogere marktrentes zijn gunstig, maar recent zijn de rentes juist gedaald.

LEES MEER:

25 februari 2013

5 november 2012

6 augustus 2012

 17 juli 2012

 24 mei 2012

8 mei 2012

24 april 2012

20 april 2012

7 maart 2012



Op de hoogte blijven?



Gerelateerde artikelen