VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

10 mei 2013

Resultaten staalreus ArcelorMittal zitten weer in de lift

  • Pagina printen
  • 0 Reageer op dit artikel
  • Stuur dit artikel door

    Vul hieronder het emailadres in van degene naar wie u dit artikel wilt doorsturen, en uw eigen emailadres in.

ArcelorMittal schrijft nog wel rode cijfers, maar de operationele resultaten laten een forse verbetering zien ten opzichte van drie maanden terug.

Lakshmi Mittal, bestuursvoorzitter en grootaandeelhouder van 's werelds grootste staalbedrijf ArcelorMittal, toont zich gematigd optimistisch over de resultaatontwikkeling dit jaar.

Na een bijzonder zwak verlopen 2012, waarin een nettoverlies van 3,7 miljard dollar werd geleden en het concern stevig sneed in de dividenduitkering, lijkt 2013 beter te gaan verlopen.

Bij de publicatie van de jaarcijfers afgelopen februari liet Mittal al weten dat mogelijk het ergste achter de rug was. Dit vertaalt zich nu ook in betere cijfers.

Forse verbetering
Het ebitda- resultaat van 1,6 miljard dollar over het eerste kwartaal impliceert een verbetering van liefst 43 procent vergeleken met het onderliggende resultaat over het vierde kwartaal 2012.

Het gerealiseerde ebitda- resultaat ligt ook circa 20 procent boven de gemiddelde analistenverwachting.

Het resultaatherstel vindt plaats onder volgens Lakshmi Mittal nog altijd uitdagende economische omstandigheden. De crisis in Europa en groeivertraging in China helpen niet mee. Helemaal onder aan de streep staat dan ook nog een verlies van 345 miljoen dollar (21 dollarcent per aandeel).

Toch is de ceo zeer te spreken over de acties van het management focus aan te brengen richting de meest concurrerende producten en eindmarkten waaronder automotive.

Mittal toont zich ook tevreden over de bereikte reductie van de nettoschuld, van 21,8 miljard dollar per ultimo 2012 tot 18 miljard dollar. Dit werd uiteraard vooral bereikt door de aandelenemissie van 4 miljard dollar eerder dit jaar

Beleggers reageerden positief op de resultaten en opbeurende woorden van Mittal. In een overigens positief
gestemde beurs steeg het aandeel circa 5 procent tot weer boven de 10 euro.

De koersval in de afgelopen twee jaar bedraagt echter nog altijd circa 60 procent, wat niet zomaar wordt goedgemaakt.

Hogere productie
In de verslagperiode slaagde ArcelorMittal er in de staalverkopen met bijna 5 procent op te voeren ten opzichte van een kwartaal eerder. Geholpen door lagere grondstofprijzen (kolen) gebeurde dit tegen gunstigere marges.

Vooral in de Verenigde Staten boerde het Frans-Indiase staalconcern goed. De staalverkopen stegen hier op kwartaalbasis zelfs met meer dan 50 procent. Dissonant blijft Europa waar de vraag nog altijd daalt.

Voorsts wist het concern meer ijzererts te verkopen, een uitvloeisel van de vergrootte mijnbouwactiviteiten.
Vooruitzichten

ArcelorMittal herhaalt de eerder afgegeven verwachtingen en doelstellingen voor dit jaar. Uitgaande van vlakke marges op staal en ijzererts rekent het op een ebitda hoger dan de 7,1 miljard dollar die over 2012 in de boeken staat. Dat impliceerde een krimp van 30 procent ten opzichte van 2011.

Het hogere resultaat zal het gevolg zijn van 2 procent hogere staalafzet, 20 procent meer ijzererts verkopen en de genomen interne efficiencymaatregelen.

De jaarprognose lijkt ineens conservatief , want over het tweede kwartaal wordt eveneens een hoger ebitda verwacht. Een goede beheersing van het werkkapitaal en de opbrengst van desinvesteringen moeten de ten doel gestelde nettoschuld van 17 miljard dollar eind dit jaar mogelijk maken.

De nogal precaire financiële positie van het staalbedrijf zal daardoor aanmerkelijk verbeteren dit jaar. De verhouding nettoschuld/ebitda bedroeg eind vorig jaar 3,1 en daar kan mogelijk een vol punt vanaf. Ook daar zullen beleggers tevreden over zijn.

Echter, informatie over de mogelijke aankoop van de staalfabriek van ThyssenKrupp in het Amerikaanse Alabama was er niet.

Aperam lift mee. Eerder deze week liet het roestvrijstaalbedrijf gelijksoortige geluiden horen als grote broer ArcelorMittal.


Gerelateerde artikelen

ABN Amro dupeert beleggers bij afwikkeling claimemissie Arcelor Mittal
De claimemissie van ArcelorMittal in zes vragen en antwoorden
Arcelor doet zoals de rest van de industrie: klagen over Chinezen en wachten op betere tijden

{{scope.count}}Reacties

Geef als eerste een reactie op dit artikel |
{{comment.userName}}
{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy HH:mm'}}

{{comment.body}}