VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Arcadis wil blijven groeien door overnames

Ondanks matige eerste kwartaalcijfers benadrukt Arcadis dat zowel de omzet als de winst zullen stijgen in 2013. Overnames moeten hier net als voorgaande jaren aan bijdragen.

Arcadis gaat door met kopen van concurrenten, zei topman Neil McArthur tijdens de aandeelhoudersvergadering van het ingenieursconcern.

Gezien de eerste kwartaalcijfers is dit ook nodig, want zonder overnames en valuta aanpassingen bleef de netto-omzet - de concernomzet zonder ingehuurd personeel - het eerste kwartaal van 2013 liggen ten opzichte van de eerste drie maanden van 2012.

Via overnames was er een groei van 5 procent. Het is een bekend verhaal bij Arcadis: groei wordt voor een groot deel gekocht.

Dat gold voor 2012, toen de netto-omzet steeg met bijna een derde tegen vier procent op eigen kracht, maar ook voor 2011, toen de netto-omzet zonder overnames uitkwam op drie procent tegen vijf procent met inlijvingen.

Druk bezig
Topman McArthur stelt dat zijn bedrijf druk bezig is zijn laatste grote overname Langdon & Seah (omzet 2011: 125 miljoen dollar, L&S) te verteren.

L&S uit Singapore werd april 2012 overgenomen om meer omzet uit Azië te kunnen halen.

Dat is gelukt. Het Aziatische consultancy-, design- en ingenieursbureau groeide het eerste kwartaal van 2013 met 10 procent.

Door de integratie is er naar verwachting geen ruimte voor een grote overname dit jaar. Neemt niet weg dat Arcadis geen kleinere bedrijven kan kopen.

SENES uit Canada en Geohidrología uit Chili, beiden actief in de milieu markt, het grootste afzetgebied van het concern (een derde omzet), maakt nu deel uit van het Amsterdamse ingenieursbureau.

Toets
Arcadis evalueert zijn grote overnames twee jaar na de inlijving op het halen van de van te voren opgestelde (omzet- en winst)prognoses.

Na drie jaar moet een overname op het ‘Arcadis-niveau' zitten, ofwel op een marge van tien procent.
Arcadis stelde tijdens de aandeelhoudersvergadering dat alle prooien de tien-procentgrens behaalden.

Het in 2011 gekochte EC Harris voldoet hier nog niet aan, maar de topman verwacht dat dat dit nog voor het einde van 2013 zal lukken, waardoor Arcadis een jaar voor op schema loopt.




Gerelateerde artikelen