VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Vraagtekens blijven over toekomst RoodMicrotec

Na een teleurstellend verlopen 2012 heeft het eerste kwartaal nog geen herstel gebracht voor chiptestbedrijf RoodMicrotec. Het bedrijf is wel positief over de rest van het jaar. Een beursexit valt nog altijd niet uit te sluiten.

RoodMicrotec, de chiptester uit Zwolle, behoort al jaren tot de zogeheten pennystocks aan het Damrak.

Ondanks de fusie met het Duitse Microtec in 2008 heeft het bedrijf nog altijd geen grip op de grillige markt waarin het opereert en glijdt de beurskoers steeds verder af.

Na enkel koerspieken in de periode 2004-2006 van boven de 90 cent noteren we nu op 15 cent. De huidige marktkapitalisatie bedraagt slechts iets meer dan 5 miljoen euro.

Orderboek stijgt
Het afgelopen jaar daalde de omzet met liefst 25 procent en werden rode cijfers geschreven. De tweede jaarhelft verliep een stuk beter dan het eerste semester.

Vooralsnog heeft dit herstel zich dit jaar niet doorgezet, maar zoals wel vaker toont het bedrijf zich optimistisch.
In een niet-cijfermatige trading update over het eerste kwartaal laat RoodMicrotec weten dat er conform verwachting geen herstel is opgetreden en de prestaties zwakker waren dan in het vierde kwartaal 2012.

Dat is in lijn met het seizoenspatroon en de chipmarkt als geheel. In lijn met de chipmarkt rekent RoodMicrotec echter op een sterkere tweede jaarhelft.

‘Zowel het aantal aanvragen en aanbiedingen en de orderportefeuille namen in het eerste kwartaal vrijwel over de gehele linie duidelijk toe. Dit moet leiden tot een toename van de omzet in de tweede jaarhelft.

Vaagheid troef
Wat dit concreet allemaal betekent blijft volstrekt onduidelijk. Het bedrijf spreekt van een groei van de chipmarkt dit jaar van 4,5 procent en voor 2014 van 5,2 procent.

RoodMicrotec verwacht daarop mee te liften, maar vermeldt niet de mate waarin. Wel handhaaft het de ruime lange termijn-doelstelling om autonoom tussen de 3 en 13 procent per jaar te groeien bij een gemiddelde groei van de chipmarkt van 6 procent.

Alle opties open
Of Rood in de toekomst nog aanwezig blijft op de beurs blijft ongewis. Al jaren houdt ceo Philip Nijenhuis alle strategische opties open.

Dat betekent ook een beursexit en/ of volledige overname van RoodMicrotec. Begrijpelijk want de kosten van een beursnotering, al snel enkele tonnen per jaar, drukken zwaar op het nauwelijks winstgevende bedrijf.

In het beste jaar sinds de fusie werd 588.000 euro verdiend, terwijl vorig jaar een verlies van 82.000 in de boeken staat. De afgelopen jaren is zowel de omzet als het ebitda-resultaat per saldo alleen maar gedaald.

De zwakke prestaties zijn des te opvallender omdat het bedrijf 45 procent van de omzet uit Duitsland haalt, een economie die het goed doet.

Wel is een derde gerelateerd is aan de automotive sector, waar uitgezonderd de Duitse merken, rake klappen vallen.

Wellicht dat een beursexit dichterbij is gekomen na het recente vertrek van de commissarissen Jan Stolker (voorzitter) en Wil Fluit. Een mogelijk conflict met Nijenhuis zou daar aan ten grondslag liggen.

LEES OOK:

10 mei 2012

24 februari 2011

 25 februari 2010Gerelateerde artikelen