VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Chipaandelen hebben dit jaar een indrukwekkende rally doorgemaakt. De markt lijkt aan te trekken en de resultaten van bedrijven lijken de bodem te hebben gehad. Op de beurs wordt met de recordstanden al vooruitgelopen op meer.

Het kleine Roodmicrotec was deze week de zoveelste onderneming uit de chipindustrie die met een positief handelsbericht naar buiten kwam. Roodmicrotec begeleidt de ontwikkeling en productie van chips voor specifieke toepassingen, bijvoorbeeld voor de automobielindustrie en de zorg.

Het bedrijf verwacht dat de omzet dit jaar ongeveer gelijk zal blijven aan die van vorig jaar. Daarnaast heeft Roodmicrotec een goed gevuld orderboek waardoor het verwacht dat de omzet komende jaren zal groeien met 8 tot 12 procent op jaarbasis

Lichte omzetgroei Intel en AMD
Vergelijkbare geluiden komen uit de hele industrie. Intel, de grootste chipproducent ter wereld, verwacht nu over het hele jaar 71 miljard dollar omzet te draaien. Dat is iets meer dan in 2018 en enkele miljarden meer dan door analisten werd voorzien.

Vooral de vraag naar chips voor pc’s en laptops is sterk. “De vraag heeft onze verwachtingen en die van derden overtroffen. We denken nu dat de markt er beter voorstaat dan we in het tweede kwartaal dachten”, zei bestuursvoorzitter Bob Swan bij de derde kwartaalcijfers.

Chipproducent AMD is een maatje kleiner dan Intel maar laat ook sterk herstel zien. Voor heel 2019 komt de omzet waarschijnlijk ook iets hoger uit dan vorig jaar. In het derde kwartaal was bovendien een sterk herstel te zien: de inkomsten namen op kwartaalbasis met bijna een vijfde toe.

In Nederland is het beeld hetzelfde. ASML rekende er al het hele jaar op dat ook 2019 ondanks de slechte marktomstandigheden een ‘groei-jaar’ zou worden. Bij de laatste cijferpresentatie hield het daaraan vast en meldde een record orderinstroom van 5,1 miljard euro mede dankzij de omarming van de nieuwste generatie chipmachines op basis van EUV.

Aandelen op recordhoogte
Het resultaat is dat de chipaandelen die al een sterk 2019 beleefden, de afgelopen weken verder zijn opgelopen. De koersen van Intel en AMD staan op de hoogste niveaus sinds het klappen van de internetzeepbel. ASML staat rond de hoogste stand ooit.

De Stoxx Europe-index voor de Europese halfgeleiderindustrie staat dit jaar tot nu toe bijna 70 procent in de plus. Deze index noteert ook een vijfde boven de vorige recordstand van zomer 2018.

Individuele aandelen zijn soms ook aardig aan de prijs. Voor het kleine Roodmicrotec zijn er geen analisten taxaties voor handen, maar een aandeel ASML kost nu bijna 30 keer de voor 2020 verwachte winst (bron: Bloomberg). Voor AMD betalen beleggers nu zelfs 37 keer die winst.

ASM International en het wat meer voor de cyclus gevoelige Intel zijn op resp. 20 en 13 keer de winst wat voordeliger, maar ook voor deze aandelen is de huidige koers-winstverhouding relatief hoog.

De goede tijden lijken dus weer helemaal terug in de chipindustrie. En hoewel het nog wel bevestigd moet worden uit de definitieve cijfers over de tweede helft van dit jaar, lijken beleggers de conclusie te trekken dat de sector de bodem heeft gehad. Er is veel goed nieuws in de koersen ingeprijsd en dat brengt wel een risico met zich mee: als de komende jaren niet een terugkeer naar stevige groeipercentages brengt, zijn de huidige koersniveaus wellicht moeilijk te handhaven.

 

 

 
Gerelateerde artikelen