VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Unit4 neemt met vertrek topman bedrijfsstructuur op de schop

Een nieuwe topman van buiten, de huidige baas wordt commissaris en de governancestructuur gaat op de schop. Unit4 komt met ingrijpende structuurwijzigingen.

Softwareleverancier Unit4 verandert zijn organisatie rigoureus.

Oprichter, huidig topman en belangrijk aandeelhouder Chris Ouwinga (5,5 procent) schuift vanaf 1 januari 2014 door naar een toezichthoudende rol.

Ouwinga bracht het softwarebedrijf in 1998 naar de Amsterdamse beurs en zit nu in zijn 27ste jaar als bestuursvoorzitter van de maker van bedrijfssoftware.

Hij wordt opgevolgd door José Duarte, die overkomt van de Duitse concurrent SAP.

Daar was de 45-jarige Duarte als laatste actief als eindverantwoordelijke voor de wereldwijde dienstverlening aan klanten.

Buitenstaander
Zo relatief kort als het persbericht de troonsopvolging meldt, zo intensief zal het interne beraad zijn geweest.

Niet in de laatste plaats zullen commissarissen onder leiding van oud-Wavin topman Philip Houben zich hebben gebogen over de vraag of interne opvolgers voorhanden waren.

Scheidend bestuursvoorzitter Ouwinga zegt in het persbericht dat hij “er van overtuigd is geraakt dat Unit4 behoefte heeft aan nieuw talent, ervaring en energie”.

Het feit dat buitenstaander Duarte door de keuzeheren is geselecteerd, lijkt aan te geven dat Unit4 in de eigen gelederen onvoldoende ceo-potentieel had klaarstaan om dat nieuwe elan te brengen.

Internationaal
Het bedrijf heeft een verder internationale groei op het oog en daar moet Duarte gestalte aan geven.

Hij zal in ieder geval de afgelopen jaren al ingezette ommezwaai naar meer losse abonnementen een slinger moeten geven.

In plaats van het verkopen van langjarige softwarelicenties krijgen losse abonnementen een steeds grotere invloed op de cijfers van het bedrijf en in die abonnementen zit nog groei.

Bij deze zogeheten cloudactiviteiten van de in 2011 overgenomen dochter FinancialForce, waarbij software overal op internet toegankelijk is gemaakt, zit nog voldoende potentieel.

De keerzijde van het succes van dergelijke SaaS-abonnementen (software as a service) is dat de opbrengst pas na vijf jaar gelijk is aan de verkoopprijs van de vergelijkbare licentie.

Omdat de ontwikkelkosten wel direct worden genomen, kwam bijvoorbeeld het bedrijfsresultaat in 2012 (86,2 miljoen euro) 19 miljoen euro lager uit dan bij uitsluitend licentieverkopen.

Unit4 zag de omzet in 2012 met 5,6 procent toenemen tot 469,8 miljoen euro. Deze stijging kwam voor 14,6 miljoen euro uit contracten voor onderhoud en ondersteuning van eerder verkochte softwarepakketten.

Doorschuiven
Ouwinga blijft actief bij Unit4, maar wel in een heel andere rol.

Ouwinga schuift door naar het toezichthoudend collega in de rol van ‘chairman’ en gaat zich vooral richten op strategie, coaching en externe relaties.

In plaats van een aparte raad van bestuur en raad van commissarissen voegt Unit4 vanaf begin 2014 de beide organen samen in een zogeheten ‘one tier’ structuur, met Ouwinga aan het hoofd.

Op de Nederlandse beurs bedienen onder meer Shell, Unilever en Reed Elsevier zich van die bedrijfsstructuur.

Ingrijpend
De rolverschuiving is ingrijpend en in strijd met de Nederlandse regels voor goed ondernemingsbestuur. Die schrijven voor dat een voormalig topman niet onmiddellijk president-commissaris wordt. 

Een voormalig topman kan zijn oude rol maar moeilijk loslaten, zo is de gedachte, en meer dan zijn opvolger lief is over diens schouders willen meekijken.

In het verleden maakten bijvoorbeeld de grondleggers van Fugro (Gert Jan Kramer), USG (Alex Mulder) en Randstad (Frits Goldschmeding) eenzelfde transfer van topman naar commissaris. Zij namen echter niet de voorzittershamer op zich.

Unit4 begint 2014 in een wezenlijk andere constellatie waarin zowel Ouwinga, Duarte als de andere bestuurders en commissarissen aan hun nieuwe rol zullen moeten wennen.