VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

RBS 7% Memory Coupon Note 2013-2018 op de Euro- Stoxx50

Beleggingsproducten zijn er in vele soorten en maten. Beleggers krijgen soms aanbiedingen die te mooi lijken om waar te zijn of vooral vragen oproepen. Dan biedt de VEB checklist uitkomst. 

Deze keer: RBS 7% Memory Coupon Note 2013-2018 op de Euro- Stoxx50

Wat is het en voor wie?
De familie van Memory Coupon Notes van RBS breidt gestaag uit. Na notes met de AEX en verschillende Nederlandse aandelen als onderliggende waarde, is er nu één op de belangrijkste Europese index, de EuroStoxx50. Is dit product aantrekkelijker dan de Trigger notes hierboven?

Deze Memory Coupon Note loopt in alle scenario’s wel de volledige vijf jaar en heeft een wat lagere coupon van 7 procent. De coupon wordt uitgekeerd zolang de koers van de EuroStoxx50 op de tussentijdse peildata (ieder jaar op 2 januari) boven de 1975 punten staat. Deze ‘coupongrens’ ligt ongeveer 25 procent onder het startniveau van 2626,85 punten.

Als de EuroStoxx50 onder 1975 staat, wordt geen coupon uitgekeerd. Is dat op een latere peildatum wel het geval, dan krijgt men de eerder gemiste coupon alsnog: het ‘memory’-effect.

Op einddatum 2 januari 2018 ontvangen beleggers hun inleg terug, tenzij de index op de laatste peildatum onder 1975 staat, dan wordt het koersverlies ten opzichte van de startwaarde van 2626,85 in rekening gebracht. Op het moment van schrijven staat de index op 2659 punten en de note iets boven de 100 procent.

Kansen, kosten en risico’s?
Uitgevende instelling RBS is met een rating A bij S&P een redelijk veilige debiteur. Het grootste risico wordt hier gevormd door het algemeen beursklimaat in Europa. De note keert een voorwaardelijke 7 procent uit, terwijl het dividendrendement van de EuroStoxx50 ongeveer 4,5 procent is.

Deze 7 procent is aantrekkelijk zolang de stand van de index boven 1975 blijft maar ook niet al te veel stijgt. Een nadeel ten opzichte van de Trigger Notes is dat de grens van 1975 punten een stuk dichterbij ligt dan die van 1646,70 die voor de producten van Kempen geldt. Dit maakt het neerwaarts risico groter.

De RBS 7% Memory Coupon Note op de EuroStoxx50 is dagelijks verhandelbaar op Euronext Amsterdam (ISIN NL0010280699). RBS onderhoudt onder normale omstandigheden een markt in deze note met een indicatieve en relatief scherpe bied-laatspread van 0,75 procent.

Wat moeten we hiervan denken?
Het is deze keer vooral de vraag welk product het minst onaantrekkelijk is. De Trigger Notes en de Memory Coupon Note hebben veel gemeen.

Alle drie zullen zij het beter doen dan de EuroStoxx50 als deze index de komende vijf jaar blijft hangen of per saldo beperkt in waarde daalt.

Maar vijf jaar is een eeuwigheid voor een aandelenmarkt en zij blijven dan ook zelden vijf jaar zijwaarts bewegen. Een directe belegging geeft met 4,5 procent ook een aardige inkomstenstroom en heeft aanzienlijk meer opwaartse kansen. De voorwaardelijke coupons van 7 tot 9,25 procent vormen hier het hoogst haalbare.

Wie dit maximale gewin afzet tegen het neerwaarts risico, kiest al snel voor een directe belegging in de EuroStoxx50, bijvoorbeeld door aankoop van een tracker op deze index.

Checklist