VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

10 juni 2013

TenCate is toe aan vierde financieel directeur in zes jaar

  • Pagina printen
  • 0 Reageer op dit artikel
  • Stuur dit artikel door

    Vul hieronder het emailadres in van degene naar wie u dit artikel wilt doorsturen, en uw eigen emailadres in.

TenCate ziet opnieuw een financieel directeur vroegtijdig vertrekken. Het textieltechnologiebedrijf slaagt er maar niet in een stabiele tweekoppige directie te smeden.

Nu is het Bert Cornelese die na iets meer dan twee jaar vertrekt als financieel directeur van het Almelose bedrijf.

Cornelese vertrekt naar discountketen Action die in handen is van durfinvesteerder 3i. Volgens de vertrekkende financieel directeur is dit "een logische stap in zijn carrière".

Zijn nieuwe werkgever heeft inmiddels ruim 300 winkels in Nederland, België, Duitsland en sinds kort Frankrijk.

Met allerhande huishoud- en kantoorartikelen, cosmetica, voedingswaren, speelgoed en textiel tegen lage prijzen bouwt de keten gestaag aan haar naamsbekendheid.

De raad van commissarissen (rvc) van TenCate moet op zoek naar haar vierde financiële baas in zes jaar. "Zo spoedig mogelijk" zal de rvc melden hoe in zijn opvolging zal worden voorzien.

Corneleses afscheid volgt drie maanden nadat Rob van Gelder (voormalig ceo Boskalis en Heijmans) "na verschil van inzicht ten aanzien van de besturing van de onderneming" afzwaaide als commissaris.

Korte duur
Recente avonturen van financiële toplieden bij het bedrijf dat kunstgras, kogelwerende vesten en composieten voor de vervaardiging van vliegtuigvleugels maakt, waren van opvallend korte duur.

De cfo is het financiële geweten van een bedrijf. Overnames, investeringen of andere plannen van de ceo moeten worden gewikt en gewogen. Meer dan eens zal dat betekenen dat de topman moet worden afgeremd. Bij Ten Cate moet een financieel directeur in dat geval de daadkracht van Loek de Vries matigen, al dertien jaar de topman.

In april 2009 vertrok na amper twee dienstjaren ook al Jan Wegstapel. Wegstapel werkte daarvoor veertien jaar bij uitgeefconcern Wegener, waarvan de laatste negen jaren als financieel eindverantwoordelijke.

"Onvoldoende aansluiting tussen zijn persoon en de dynamiek van TenCate", zei president commissaris Jan Hovers (oud-ceo Stork en Océ) destijds.

Tussen de periode Wegstapel en Cornelese haalde topman De Vries vertrouweling Jaap Lock tijdelijk terug uit diens pensioen. Lock was tussen 1990 en 2008 al directeur financiën.

Een periode waarop zijn beide opvolgers jaloers zullen zijn, maar die lange zittingsperiode kan ermee te maken hebben dat Lock geen officieel deel uitmaakte van de raad van bestuur.

Belangrijk teken
Voor beleggers is de continuïteit in de boardroom altijd iets om in de gaten te houden.

Een hoog verloop kan duiden op onenigheid over de koers van het bedrijf, egotripperij, ruzie of slecht samengaande karakters.

Natuurlijk kunnen aan een vertrek ook meer legitieme argumenten ten grondslag liggen. Ook bestuurders van beursgenoteerde ondernemingen willen wel eens wat anders, zoals Cornelese nu kennelijk bij TenCate.

Maar twee jaar is wel erg kort. Fondsbeheerder Corné van Zeijl noemde het vertrek een "waarschuwingssignaal". "Zat er pas sinds april 2011. Dit geldt bij ons als waarschuwingssignaal", zei Van Zeijl op Twitter.

De afgelopen maanden vertrokken relatief veel financiële toplieden. Zo struikelden de rekenmeesters bij Imtech en Brunel over een rammelende boekhouding.

Bij Aegon mocht Jan Nooitgedagt op zijn zestigste met pensioen en bodemonderzoeker Fugro kondigde onlangs aan dat haar financiële man volgend jaar afscheid neemt. Boudewijn Beerkens verruilde Wolters Kluwer voor het niet beursgenoteerde familiebedrijf SHV.

Eerder baarde het plotselinge vertrek van Carla Smits Nusteling bij KPN al opzien. Zij vertrok na krap drie jaar omdat zij zich niet kon vinden in de nieuwe topstructuur die topman Eelco Blok voor het telecombedrijf had opgetuigd.


Gerelateerde artikelen

Gilde weer aan zet in langslepende overname TenCate
Gilde weer aan zet in langslepende overname TenCate
22-01-2016

De drie investeringsmaatschappijen aangevoerd door Gilde zijn een stap dich…

Lees verder

ten cate overname gilde
Bod op TenCate met bijna zes procent verhoogd na sterke voorlopige jaarcijfers
Bod op TenCate met bijna zes procent verhoogd na sterke voorlopige jaarcijfers
12-01-2016

De drie samen optrekkende investeringsmaatschappijen hebben het lopende bod…

Lees verder

overname TenCate
TenCate geeft beleggers vervroegd inkijk in jaarcijfers
TenCate geeft beleggers vervroegd inkijk in jaarcijfers
05-01-2016

Kunstvezelproducent TenCate willigt het verzoek van de VEB in om beleggers …

Lees verder

cijfers TenCate
VEB wil actuele bedrijfsinformatie van Ten Cate om verlengd bod te kunnen beoordelen
VEB wil actuele bedrijfsinformatie van Ten Cate om verlengd bod te kunnen beoordelen
24-12-2015

Door beleggers ruim drie weken extra tijd te geven, hopen de bieders op beu…

Lees verder

VEB TenCate

{{scope.count}}Reacties

Geef als eerste een reactie op dit artikel |
{{comment.userName}}
{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy HH:mm'}}

{{comment.body}}