VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Boven is onder in tijdperk van onconventioneel bankieren

De Japanse centrale bank verwacht stevige groei van de economie. Dat valt slecht op de beurs. Opnieuw blijkt dat de zaken diametraal anders liggen in een tijd van onconventioneel centraal bankieren.

De Japanse centrale bank voorziet voor dit jaar 2,9 procent economische groei en voor 2014 en 2015 respectievelijk 1,4 en 1,6 procent.

Voor Japan, dat al meer dan twee decennia kwakkelt, zijn dat stevige groeicijfers.

Gooien met geld
De zorg op de aandelenbeurs is dat de sterke groei ertoe leidt dat de centrale bank zijn stimuleringsprogramma gaat terugschroeven. Dit programma bestaat uit het op grote schaal opkopen van Japanse staatsobligaties.

Het is de bedoeling Japanse huishoudens er zo van te overtuigen dat de centrale bank alles zal doen om deflatie te bestrijden. Hun inflatieverwachtingen moeten worden opgeschroefd naar 2 procent inflatie per jaar, wat de economie een impuls moet geven.

De Bank of Japan mikt erop eind volgend jaar 110 biljoen yen aan staatsobligaties in handen te hebben. Dit doel is in de loop van vorig jaar steeds verhoogd. De markt had echter gehoopt op een nieuwe verhoging deze maand, maar deze bleef uit.

Daling
Het gevolg: wereldwijde daling van de beurzen. In Tokio ging er donderdag 6,9 procent van de Nikkei-index af. De grote Europese beurzen stonden donderdag tot enkele procenten lager.

Dat de markten wereldwijd dalen komt mede doordat dat beleggers het handelen van de Japanse centrale bank projecteren op andere centrale bankiers. Als in Japan de voet van het gaspedaal af gaat bij meevallende groeicijfers, zal dat in andere landen ook gebeuren, is de gedachte.

Zorgen
Vooral in de VS is dit een zorg. De Amerikaanse economie lijkt redelijk te draaien en Amerikaanse centrale bankiers geven steeds meer signalen af dat er uiteindelijk een einde komt aan de stimuleringsmaatregelen.

Dit heeft geleid tot onrust op de aandelenmarkten en een voorlopig einde aan de koersstijgingen die vorig najaar werden ingezet.

De gedachte lijkt te zijn dat de economie niet kan groeien en de beurs niet kan stijgen zonder dat de geldkraan steeds wijder opengaat.

Dat leidt tot een enigszins vreemd beeld: goed nieuws over de economie wordt slecht nieuws voor de beurs en vice versa. Het is een van de merkwaardige uitkomsten van onconventioneel centrale bankbeleid.