VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Cyprus zal meer steun nodig hebben. En dan niet de banken

Déjà vu in Brussel. Eurocrisisland Cyprus wil aanpassing van zijn steunpakket, maar volgens regeringsleiders is dat niet aan de orde. Uiteindelijk zal het land toch meer geld nodig hebben.

Landen redden in de eurocrisis gaat tot nu toe nooit in één keer.

Eerst wordt tijdenlang gesteggeld over de manier waarop noodsteun wordt gegeven, met alle nervositeit op de markten van dien.

En als de steunmaatregelen eenmaal van kracht zijn, dan begint het spel om de voorwaarden aan te passen. Zo ging het in het geval Griekenland; Cyprus volgt nu.

De Cypriotische president Nicos Anastasiades stuurde deze week een brief aan Brussel met het verzoek om aanpassing van het 'reddingsplan'. Hij wil met Europees geld de herstructurering van de banken anders aanpakken.

Volgens de Cyprioten brengt de herstructurering, die deels wordt betaald door de omzetting van tegoeden in eigen vermogen, Cypriotische bedrijven in de problemen. Dit geeft de economie een extra zet naar beneden.

Dit terwijl de vooruitzichten voor de economie al heel slecht zijn. Voor dit jaar rekent de zogenaamde trojka van Europese Commissie, Europese Centrale Bank en IMF op 8,7 procent economische krimp. Voor volgend jaar is de verwachting 3,9 procent krimp, waarna de economie in 2015 weer licht zal groeien.

Het Europees steunfonds ESM en het IMF hebben samen in totaal 10 miljard euro aan steun voor Cyprus toegezegd. Dit geld is bedoeld voor financiering van de overheid, die is uitgesloten van de kapitaalmarkt.

Eenderde op
Cyprus heeft in mei de eerste twee miljard euro in cash ontvangen. Eind deze maand volgt nog eens 1 miljard euro. Dat betekent dat drie maanden na het sluiten van de deal al bijna een derde van het beschikbare steungeld is opgebruikt.

De 10 miljard euro is gebaseerd op de aanname dat de krimp in Cyprus niet groter zal uitvallen dan door de trojka is voorspeld en dat de groei in 2015 terugkeert. Dat lijkt op zijn zwakst gezegd optimistisch.

Vorige maand waarschuwde het IMF zelf namelijk voor grotere krimp in Cyprus. De brief van de Cypriotische regering is een extra signaal dat het niet goed gaat in Cyprus.

Desondanks zal de Cypriotische boodschap in Brussel weinig tot geen weerklank vinden. Totdat blijkt dat de economische cijfers tegenvallen en Cyprus onvermijdelijk aanklopt voor een nieuw steunpakket. Dat geld is dan niet voor de banken, maar voor de overheid zelf.

Op de hoogte blijven?