VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Verzekeraar failliet Van der Moolen weigert uitkering

De afwikkeling van het faillissement van beurshandelsbedrijf Van der Moolen zit sinds kort in een nieuwe duw- en trekfase. Verzekeraar AIG weigert geld in de boedel te storten.

Dat meldt Het Financieele Dagblad (FD) maandag.

Van der Moolen (VDM) had bij de Amerikaanse verzekeraar AIG een bestuursaansprakelijkheid-verzekering afgesloten, maar AIG stelt bij de afsluiting daarvan onvolledig te zijn geïnformeerd.

Curator Paul Schaink bevestigt in het FD dat AIG niet bereid is geld over te maken naar de faillissementsboedel.

Uit het laatste faillissementsverslag (van januari 2013) blijkt dat curatoren er in 2012 in geslaagd zijn die geldpot behoorlijk te vullen. Van de Zwitserse fiscus ontving VDM 9,7 miljoen euro, en een Duits belastinggeschil kon met een meevaller van per saldo zo’n 15 miljoen euro worden afgesloten.

Een nieuwe instroom van geld zou moeten komen van de verzekeringspot, maar AIG ligt dwars.

Minder geld
Bijna vier jaar nadat het in 1892 als hoekmansbedrijf opgerichte VDM op 10 september 2009 definitief kopje-onder ging, willen gedupeerde beleggers financiële genoegdoening.

Naar schatting zit er door de weigerachtige opstelling van de verzekeraar 25 miljoen euro minder geld in de pot ter verdeling onder schuldeisers en voormalige beleggers.

Dat is een tegenvaller voor gedupeerde beleggers die door de deconfiture honderden miljoenen euro´s zagen verdampen.

Hordes
Zeker nu de afgelopen drie jaar alle hordes door beleggers met succes zijn genomen.

Samen met beleggersvereniging VEB stapte grootaandeelhouder ASR (zes procent preferent aandeelhouder) in 2010 naar de rechter om een onafhankelijk onderzoek te laten uitvoeren naar de ondergang van VDM.

Dat schetste een ontluisterend beeld over de wijze waarop topman Richard den Drijver en zijn kompaan Hans Kroon het bedrijf de vernieling in draaide. VDM, ooit toonaangevende handelaar die het tot nummer vier op Wall Street wist te schoppen, had een zwabberende strategie.

Grootst opgestarte projecten liepen spaak, vele initiatieven stonden wel erg ver van de core business af en beleggers zijn onjuist en onvolledig geïnformeerd.

Door geldverslindende avonturen was de bodem van de kas in de zomer van 2009 bereikt. De laatste anderhalf jaar van haar bestaan ging er meer dan 100 miljoen euro kasgeld doorheen. Ook een inkoop van eigen aandelen (30 miljoen euro) en een veel te dure verhuizing van de grachtengordel naar Schiphol waren een onverantwoorde cash drain.

Enkele commissarissen blonken ondertussen vooral uit in te lankmoedig toezicht.
 
De Amsterdamse Ondernemingskamer oordeelde eerder dit jaar ongenadig hard: .

Opties onderzoeken
De VEB blijft alle opties onderzoeken om voor gedupeerde beleggers financiële genoegdoening te realiseren.

Een mogelijke route is het ondernemen van stappen tegen voormalig VDM accountant Ernst & Young.

Tijdens een tuchtprocedure van beurswaakhond AFM tegen controlerend accountant Georges de Méris in december vorig jaar, bleek dat deze op 9 april 2009 nog de jaarrekening aftekende zonder enige kanttekening.

Volgens de AFM beschikte hij op dat moment niet over alle vereiste informatie om dat te kunnen doen.

Onder andere over de analyse van de alsmaar krapper wordende liquiditeitspositie van VDM vond de AFM in het door haar opgeëiste controledossier niets terug op papier.

Mocht de Accountantskamer in Zwolle de AFM volgen, dan kan die uitspraak perspectief bieden voor vervolgacties van beleggers.

Wanneer de Accountantskamer uitspraak zal doen, is nog niet bekend.