VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Ziggo kan na noodsein niet meer door voor groeiaandeel

Ziggo is aan beleggers bij de beursintroductie vorig jaar maart verkocht als zowel een groei- als dividendaandeel. Maar de winstwaarschuwing van donderdag laat zien dat het groeiverhaal begint te haperen.

Speculeren tegen durfkapitalisten is een gevaarlijk spelletje.

Eind mei dit jaar verkochten de voormalige eigenaren van Ziggo, de private equity fondsen Warburg Pincus en Cinven, hun laatste stukken in de kabelaar.

De twee maakten een vet rendement omdat de beurskoers sinds de beursgang door optimistische verwachtingen opliep van 18,50 euro tot zelfs even meer dan 31 euro.

De kopers van deze stukken worden vandaag geconfronteerd met een onvervalste winstwaarschuwing.

Waar Ziggo in het eerste kwartaal verwachtte dat het bedrijfsresultaat (2,5 - 3,5 procent) en de omzet (2,5 procent) dit jaar enkele procenten zou groeien, rekent het bedrijf nu op een bedrijfsresultaat dat helemaal niet groeit en een omzetstijging van slechts één procent.

Ook schroeft Ziggo de investeringen voor dit jaar met 10 miljoen euro op om de concurrentie voor te blijven. Waar zit de pijn bij de kabelaar uit Utrecht?

KPN op stoom
Het woord "churn" komt wel 22 keer in het kwartaalbericht van Ziggo voor. De ‘churn rate' geeft niets anders aan dan hoeveel mensen hun abonnementen opzeggen en naar de concurrent stappen. In het geval van Ziggo kan het bijna alleen om KPN gaan.

Het tanende consumentenvertrouwen maakt dat vooral de prijsbewuste consument die alleen het tv pakket of goedkoop internet afneemt, is ingegaan op de lokkertjes van KPN. Zo daalde het aantal `tv-only´-klanten met ruim 20 procent ten opzichte van het tweede kwartaal vorig jaar tot 848 duizend.

Het laat zich raden dat een groot deel van de klanten de lokroep van KPN niet kon weerstaan. Voor een drie-in-één-pakket met gratis muziekdienst Spotify betaalt de klant 35 euro per maand in de eerste drie maanden.

Ziggo schroeft de investeringen op om klanten binnenboord te houden. Er komt een reclame campagne, de internetsnelheden worden opgekrikt en er komen scherp geprijsde dual play pakketten (internet en tv).

Ook vecht Ziggo terug als het gaat om mobiele diensten (telefonie, sms en internet) die de kabelaar via een wifi netwerk wil aanbieden. Eind dit jaar verwacht Ziggo al over 1 miljoen antennes van Ziggo klanten te beschikken.

Maar analisten zijn sceptisch. Aangezien Ziggo geen vergoeding vraagt van klanten voor deze extra dienstverlening zal het initiatief niet direct bijdragen aan de winst en omzet.

Druk op winst knelt
Bij de introductie van Ziggo hielden marktvorsers het nauwelijks voor mogelijk dat er een prijzenoorlog tussen kabelaars en telecombedrijven zou losbarsten.

Dat was niet in het belang van alle partijen, zo was de gedachte. Hoewel van een echte prijzenoorlog niet gesproken kan worden, is er wel degelijk druk op de prijzen van abonnementen voor tv, internet en bellen.

Voor Ziggo betekent dit mogelijke verdere druk op de omzet in combinatie met hogere investeringen om op te kunnen boksen tegen de agressieve marketing en snelle glasvezelkabels van KPN. Lagere omzetten en hogere investeringen zullen toekomstige kasstromen lager doen uitvallen dan gedacht.

Dit zou kunnen impliceren dat de tweede pilaarwaar het aandeel op steunt, een genereus dividend, op de langere termijn minder zeker wordt.

Daar komt bij dat Ziggo met een schuld waar het bedrijfsresultaat liefst 3,40 keer inpast, weinig ruimte heeft voor nieuwe tegenvallers.

Opkoop kans UPC?
De schade voor Ziggo beleggers na de winstwaarschuwing lijkt beperkt. De koers laat een veer van ruim 3 procent tot 29,80 euro. KPN stijgt overigens met eenzelfde percentage tot 1,6 euro.

Het beperkte verlies van Ziggo zou te maken kunnen hebben met overnamespeculatie. Een groot deel van de stukken die in handen waren van de voormalig eigenaren zijn verkocht aan het Amerikaanse Liberty Global, dat de andere grote kabelaar UPC in bezit heeft.

Het is geen geheim dat de eigenaar van Liberty Global, John Malone, in Europa wil uitbreiden. De kabelmagnaat zit al in het Belgische Telenet en het Britse Virgin Media, maar greep naast Kabel Deutschland, dat werd opgeslokt door Vodafone.
Gezien de stevige waardering lijken beleggers te speculeren op een overname van Ziggo door Liberty Global en een samenvoeging met UPC.

Door samenvoegingsvoordelen van waarschijnlijk meer dan één miljard euro hoeft dit niet te betekenen dat John Malone er slecht aan heeft gedaan de stukken over te nemen van de twee voormalige eigenaren.




Gerelateerde artikelen