VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Voeding blijft flink achter bij Unilever

Omzet en de winst stijgen bij Unilever, maar beleggers en analisten zijn de afgelopen jaren zo verwend dat de lat voor de eerste halfjaarcijfers hoger lag.  

Op eigen kracht groeide de omzet bij Unilever met 5 procent.

Dat is maar een half procentje minder dan de 5,5 procent waar analisten op rekenden, maar genoeg om teleur te stellen.

De groei komt met name door meer verkopen (volumegroei, +2,6 procent).

De verschillen binnen de verschillende divisies zijn echter nog altijd groot. Zo daalde het volume bij voeding de eerste jaarhelft met 0,6 procent, terwijl bij bijvoorbeeld persoonlijke verzorging de volumes met 6 procent stegen ten opzichte van de eerste zes maanden van 2012.

Meer winst
De winst groeide sneller dan de omzet. De operationele winst bedroeg 3,9 miljard euro, 14 procent meer dan een jaar eerder. De nettowinst groeide met 13 procent iets minder hard naar 2,7 miljard euro. 

Daarbij moet worden aangetekend dat de verkoop van het Amerikaanse pindakaasmerk Skippy een belangrijke meevaller opleverde.

De non-food delen van het concern groeien al jaren aanzienlijk sneller dan de voedingsonderdelen. Dat beeld is ongewijzigd.

De omzet in Persoonlijke Verzorging (o.a. Dove, Axe, Vaseline en Lux) groeide met 8 procent tot 9,1 miljard euro; de verkoop van huishoudelijke producten (o.a. Cif, Glorix) groeide met 9,8 procent nog sterker.

De voedingstak kwam nauwelijks van zijn plek met een plus van 0,2 procent, waar de dalende volumes werden opgevangen door prijsstijgingen. 

Het bedrijfsonderdeel is zeer afhankelijk van de kwakkelende Europese markt.

Groeistuipen?
Unilever koestert vanwege de groeikansen haar sterke aanwezigheid in de ‘emerging markets’. Daar komt tegenwoordig meer dan de helft van omzet vandaan.

Maar ook daar begint de sterke groei wat af te vlakken. Het groeicijfer voor Azië, Afrika en Rusland zakte al in het eerste kwartaal voor het eerst in lange tijd tot onder de 10 procent.

In Latijns-Amerika ligt get groeipercentage nog wat hoger. Hierdoor kwam over de eerste helft van 2013 de omzetgroei in opkomende markten nog net in de dubbele cijfers: 10,3 procent.

Dividendbodem
Het aandeel Unilever reageert vanmorgen licht negatief op de halfjaarcijfers, maar de daling is niet veel groter dan die van de markt.

De schade blijft onder andere beperkt omdat met dit soort cijfers het dividend nog lang niet in gevaar is. Het dividend zorgt bij Unilever voor een bodem onder de koers.

Eerder dit jaar maakte het concern al bekend dat het dividend met 10,7 procent zou worden verhoogd naar 0,269 euro per aandeel per kwartaal. Dat is 1,076 euro op jaarbasis, wat bij de huidige koers van iets meer dan 30 euro een dividendrendement oplevert van 3,5 procent.

Met obligaties haal je dat niet, vandaag de dag.

MEER UNILEVER:

15 mei 2013

25 april 2013

23 januari 2013

3 december 2012

25 oktober 2012

26 juli 2012

10 mei 2012

26 april 2012

2 februari 2012





Gerelateerde artikelen