VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Hoe lang kan Accell nog een ruim dividend betalen?

Het leken alleszins aardige cijfers die de Friese fietsenmaker Accell vrijdag presenteerde. Maar wie verder kijkt ziet problemen die voor beleggers nog wel eens flinke implicaties kunnen hebben.

Beleggers zijn gek op dividend, maar te hoge dividenden kunnen op termijn een verwoestende uitwerking hebben.

KPN beleggers werden jarenlang verwend, maar uiteindelijk bleek de balans uitgehold, werd het dividend in etappes verlaagd tot nul en was er zelfs een aandelenuitgifte nodig om het belbedrijf op de rails te houden.

Zover is het bij Accell nog lang niet. Feit is wel dat de fietsfabrikant een opmerkelijke trendbreuk laat zien in dividendbetaling. Sinds 2004 wist het bedrijf het dividend juist jaarlijks te verhogen.

Tot vorig jaar, toen de leverancier van merkfietsen als Sparta, Batavus en Raleigh, het dividend over boekjaar 2012 verlaagde naar 75 eurocent van 92 eurocent een jaar eerder.

Opvallend genoeg kregen aandeelhouders met dat verlaagde dividend een grotere deel van de winst dan in voorgaande jaren.

Accell heeft als leidraad minimaal 40 procent van de winst als dividend uit te keren, maar stelt geen maximum. Tussen de boekjaar 2004 en 2011 schommelde de pay out ratio - dividenduitkering als percentage van de winst - keurig tussen de 46 en 49 procent.

Vorig jaar zakte de winst van Accell echter zo ver in dat de onderneming de pay out-ratio tot liefst 75 procent moest optrekken om aandeelhouders een redelijk (maar lager) dividend te geven.

Dividendzorgen
Drie kwart van de winst teruggeven aan aandeelhouders, dat is niet lang vol te houden voor Accell. Want winst en cash zijn bij de fietsenmaker lang niet altijd gelijk aan elkaar.

Neem 2012 toen er 23,2 miljoen euro papieren winst werd geboekt. De operationele kasstroom - een maatstaf die aangeeft hoeveel cash er daadwerkelijk binnenstroomt - bedroeg 54 miljoen euro en werd volledig opgesoupeerd door investeringen.

Om het cashdividend te kunnen betalen moest Accell bij de bank langs en aandelen uitgeven.

Voorschot
In de eerste helft van 2013 moest Accell weer bij haar huisbanken op visite. Hoewel de halfjaaromzet groeide, viel de afzet in de laatste maanden wat tegen, waardoor de voorraden uitpuilden. Tegenover elke verkochte fiets staat meer dan één fiets te wachten op een koper in de voorraadhal van de fabriek in Heereveen.

Het netto-werkkapitaal (voorraden en debiteuren minus crediteuren) nam hierdoor toe met 69 miljoen euro. Door de hoge investeringen in het netto-werkkapitaal is de vrije kasstroom 46 miljoen euro negatief. Het gat moest aangevuld worden door geld bij de bank los te peuteren.

Natuurlijk zit hier een seizoenseffect in, en zal Accell in de tweede helft van het jaar de voorraden proberen te verkopen, waardoor ook de schuld weer wat afneemt. Maar strenge bankafspraken geven weinig ruimte voor tegenvallers.

Hoe kan Accell van de berg fietsen afkomen? Het persbericht geeft een duidelijke hint:

"... De afzetten in de laatste maanden waren lager dan verwacht, waardoor er in het tweede halfjaar naar verwachting wat meer korting moet worden gegeven dan vorig jaar op de verkoop van modellen van het huidige seizoen".

Meer korting betekent weliswaar meer cashinkomsten en dus een lagere schuld, maar ook een lagere winst per aandeel. Een verdere verlaging van het dividend kan daarom niet worden uitgesloten.




Gerelateerde artikelen