VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

31 juli 2013

Arcadis optimistisch, beleggers minder

  • Pagina printen
  • 0 Reageer op dit artikel
  • Stuur dit artikel door

    Vul hieronder het emailadres in van degene naar wie u dit artikel wilt doorsturen, en uw eigen emailadres in.

Hogere omzet, even winstgevend en optimisme over de rest van het jaar. Ingenieursbureau Arcadis geeft halverwege 2013 positieve berichten af. Beleggers zijn minder blij, want de zelf opgelegde winstdoelstelling is moeilijk te halen.

De omzetgroei komt bij Arcadis voor een groot deel uit de opkomende landen, vooral Brazilië is belangrijk. In deze landen boekte de onderneming een groei van de omzet in de dubbele cijfers.

Europa drukt marge
Het is ook aan deze landen te danken dat de winstgevendheid van het bedrijf op peil blijft. Van iedere euro omzet blijft negen cent aan winst achter, ongeveer evenveel als vorig jaar. En dat ondanks druk op de operationele marge in continentaal Europa.

Afvlakking winstgroei
Door de hogere omzet en gelijke marge ging de nettowinst uiteindelijk met 2 procent omhoog, naar 24,1 miljoen euro. De groei van de winst laat daarmee een afvlakking zien over de over de periode van april tot en met juni, want in de eerste drie maanden van het jaar groeide de winst nog met 8 procent.

Project Europa
Om het hoofd te bieden aan de moeilijke Europese ingenieursmarkt en de prestaties te verbeteren, voert Arcadis een kostenbesparingsprogramma door. De kosten daarvan bedroegen in het eerste half jaar 6,5 miljoen euro.

Daar staat tegenover dat voor 5,1 miljoen euro aan kosten werden bespaard. Als die lijn wordt doorgetrokken over de rest van het jaar, dan zullen de kosten in 2013 12,9 miljoen euro lager liggen. En daarmee loopt Arcadis voor op haar oorspronkelijke besparingsschema.

Voorzichtige verwachting 2013...
Voor het gehele jaar verwacht Arcadis een verdere omzetgroei en een 0 tot 5 procent hogere winst. Daarmee scherpt de onderneming zijn vooruitzichten aan, want na de eerste kwartaalcijfers werd voor de winst alleen een verdere groei voorzien.

Door daar nu een maximum van 5 procent aan te koppelen lijkt Arcadis een voorzichtige houding aan te nemen en feitelijk de vooruitzichten wat neerwaarts bij te stellen.

...maar positief over tweede jaarhelft
Dat strookt niet geheel met de toelichting van topman Neil McArthur op de cijfers. Daarin stelt hij dat Arcadis de kostenbesparingen versnelt, het orderboek met 7 procent groeide en hij een positief marge effect verwacht in de tweede helft van het jaar.

Daarmee toont hij zich positief over de resterende zes maanden van 2013.

Daar zou dan ook een positievere vooruitblik op geheel 2013 bij horen, want met de huidige voorspelde groei gaat Arcadis ook haar eigen margedoelstelling van 10 procent niet halen.


Gerelateerde artikelen

Verkoop architectuurdochter past in visie geleidelijk herstel Arcadis
Verkoop architectuurdochter past in visie geleidelijk herstel Arcadis
05-09-2017

Bedrijven die herstructuren verkopen meestal slecht renderende onderdelen. …

Lees verder

arcadis verkoop
Arcadis moest beloning aanpassen om nieuwe topman te strikken
Arcadis heeft zijn lesje geleerd
Arcadis heeft zijn lesje geleerd
29-03-2017

Ingenieursbureau Arcadis zit in de hoek waar de klappen vallen. De overname…

Lees verder

arcadis One on Ones
Ontslagen Arcadis-topman houdt recht op variabele beloning
Ontslagen Arcadis-topman houdt recht op variabele beloning
14-11-2016

De eind oktober weggestuurde Arcadis-topman Neil McArthur heeft zijn voorwa…

Lees verder

arcadis

{{scope.count}}Reacties

Geef als eerste een reactie op dit artikel |
{{comment.userName}}
{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy HH:mm'}}

{{comment.body}}