VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Metaalbedrijf AMG laat winstdoelstelling (weer) varen

Vanwege blijvend uitdagende marktomstandigheden gaat AMG niet langer uit van een operationele winstgroei dit jaar. Door zwakte in Europa en in China zakken de prijzen van vrijwel alle metalen.

Het houdt allemaal niet over bij metaal- en mijnbouwbedrijf AMG. Na een nog redelijk verlopen eerste kwartaal zakten omzet (-9 procent) en resultaat (ebitda -4 procent) in het tweede kwartaal weer in.

Prijzen en volumes van de meeste belangrijke speciaalmetalen daalden scherp en dat had zowel impact op de productie als op de mijnbouwactiviteiten.

Impairment
Omdat het er niet naar uitziet dat de markt snel zal aantrekken heeft AMG een afboeking op zijn activa gedaan van in totaal 49,7 miljoen dollar.

Dat betekent een flinke hap uit het eigen vermogen dat hierdoor daalde van 168,5 miljoen dollar per ultimo 2012 naar 129 miljoen dollar.

Als gevolg van deze afboeking voldoet AMG niet meer aan bepaalde bankconvenanten, aangaande de ‘net worth', het eigen vermogen minus immateriële vaste activa dat daalde van 136,6 miljoen dollar naar 96,7 miljoen dollar.

Vanwege het schenden van een van de bankconvenanten heeft AMG een zogeheten ‘waiver' ontvangen. Hierdoor is de schending technisch ongedaan gemaakt, waar veelal hoge kosten aan verbonden zijn. Het bedrijf zit nu met de banken om tafel om nieuwe voorwaarden te bespreken.

Tweedekwartaalcijfers
Bovenop de afschrijving komt nog een last van 5,4 miljoen dollar voor herstructureringen. Door deze ‘non cash' kostenposten is AMG in het tweede kwartaal diep in de rode cijfers beland. Waar vorig jaar nog een klein verlies van 2,5 miljoen dollar werd geleden, staat er nu een verlies van 42,2 miljoen dollar in de boeken.

Op ebitda-niveau is sprake van een min van 4 procent tot 22,2 miljoen dollar. Voor geheel het jaar rekent AMG nu op een aan 2012 gelijke ebitda van 84,8 miljoen dollar, wat destijds een daling van 23 procent betekende.

Schuldreductie
Op het gebied van cashflow en schuldreductie heeft AMG wel vorderingen geboekt. Door een goed werkkapitaalbeheer is de operationele kasstroom verbeterd van 6,2 miljoen dollar vorig jaar naar 32 miljoen dollar.

Dat geld is deels aangewend voor het verlagen van de schuld. De nettoschuld bedraagt per eind juni 180 miljoen dollar, tegen nog 200,7 miljoen dollar drie maanden terug.

Dat impliceert een verhouding nettoschuld/ebitda van 2,1 wat ruim onder de bankeis van 3 ligt. AMG rekent voor de tweede jaarhelft op een verdere schuldreductie waardoor de financiële ratio nog wat verder kan verbeteren.

Slecht track record
Het is niet de eerste keer dat AMG moet terugkomen op eerder gedane winstbeloftes. Wat dat betreft is AMG een bedrijf met een slecht track record en dat drukt toch wel de waardering op de beurs.

CEO Heinz Schimmelbusch toont zich vaak te positief. Wel is hij zich bewust dat de schuld onder deze slechte marktomstandigheden goed in de hand moet worden gehouden.
Gerelateerde artikelen