VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

12 augustus 2013

Top KPN krijgt een parachute, maar die is niet van goud

  • Pagina printen
  • 0 Reageer op dit artikel
  • Stuur dit artikel door

    Vul hieronder het emailadres in van degene naar wie u dit artikel wilt doorsturen, en uw eigen emailadres in.

Een overname door America Movil wordt zeker geen vertrekpremiefestijn voor de top van KPN. Toch zit er nog wel een financiële meevaller in het vat.

Bestuursvoorzitter Eelco Blok en de andere bestuurders van KPN hebben namelijk recht op aandelenpakketten die, zoals het er nu voorstaat niets waard zijn, maar bij een overname in een keer toch waarde krijgen.

Dit zit als volgt. De bestuurders krijgen elke jaar voorwaardelijke aandelenpakketten. Deze aandelen worden drie jaar later definitief toegekend als het aandeel KPN die jaren beter dan gemiddeld presteert dan dat van Europese branchegenoten.

Voorwaardelijk
Presteert het aandeel slechter dan gemiddeld, dan vervallen de aandelen. Dit gebeurde afgelopen jaren met de aandelen die in 2008 en 2009 zijn toegekend.

Volgens het jaarverslag over 2012, de meest recente informatie, heeft bestuursvoorzitter Blok de afgelopen twee jaar in totaal 190.000 aandelen voorwaardelijk gekregen. Financieel topman Eric Hageman heeft die twee jaar in totaal 106.000 aandelen toegewezen gekregen, bestuurder Thorsten Dirks 93.600.

Gezien de prestaties van het aandeel KPN de afgelopen jaren, lijkt het niet waarschijnlijk dat deze aandelen ook echt zouden worden toegekend. Er is echter een uitzondering.

Deze staat in de prospectus van de claimemissie die het bedrijf dit voorjaar deed. Als de controle over KPN verandert, worden de voorwaardelijke aandelenpakketten namelijk alsnog onvoorwaardelijk.

Nieuwe pakketten
Overigens is niet duidelijk hoe het er nu precies voorstaat met de aandelenpakketten. In de prospectus staat ook dat het bedrijf compensatie geeft voor verwatering door een aandelenuitgifte, zoals een claimemissie. Daarnaast heeft het bestuur dit voorjaar waarschijnlijk nieuwe aandelenpakketten gekregen.

Al met al zit hier dus een kleine meevaller voor de top. Vooral voor topman Blok die vorig jaar nog 50.000 stuks kocht en de waarde van dit pakket sindsdien heeft zien halveren zou dat een pleister op de wonde zijn.

Naast de aandelen kunnen de bestuurders ook rekenen op een vertrekpremie van een jaarsalaris als ze overbodig zouden worden na een overname. Hageman, Dirks en Joost Farwerck zouden er zelfs al de brui aan kunnen geven als America Movil 50 procent van de aandelen binnen hengelt.

Het lijkt er al met al niet op dat Eelco Blok en de rest van de top van KPN weg zal lopen met een omvangrijke gouden parachute. Toch komen ze er niet bekaaid vanaf als de Mexicanen KPN binnentrekken.


Gerelateerde artikelen

KPN heeft geen spreiding meer en dat is te zien aan de resultaten
KPN heeft geen spreiding meer en dat is te zien aan de resultaten
27-10-2017

KPN is sinds de verkoop van de Belgische en Duitse activiteiten geen intern…

Lees verder

kpn orange omzet
Winstgevendheid KPN in top Europese telecom
Winstgevendheid KPN in top Europese telecom
27-07-2017

Maar het aandeel blijft relatief duur

Lees verder

kpn telecom
Curieus effect ECB-beleid: KPN en PostNL kopen eigen schuldpapier tegen negatieve rente
KPN spiegelt sterke dividendstijging voor, maar tijden van weleer zullen niet herleven
KPN spiegelt sterke dividendstijging voor, maar tijden van weleer zullen niet herleven
07-03-2016

KPN spiegelt aandeelhouders een stijging van het dividend voor. Dat wordt d…

Lees verder

dividend kpn telecom

{{scope.count}}Reacties

Geef als eerste een reactie op dit artikel |
{{comment.userName}}
{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy HH:mm'}}

{{comment.body}}