VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Spyker weg van de beurs, optimisme bij oprichter ongebroken

Het beurssprookje van Spyker is over. Na meer dan tien jaar verlaat de sportwagenfabrikant het Damrak. Misschien komt het Victor Muller niet eens zo slecht uit.

Vrijdag de dertiende september belooft geen al te gelukkige dag te worden voor iedereen die autofarbikant Spyker een warm hart toe draagt.

Na meer dan tien jaar op de beurs, waarvan de laatste twee jaar op het strafbankje van Euronext, vertrekt Spyker dan van de beurs om er niet meer terug te keren. In ieder geval niet zolang Victor Muller het voor het zeggen heeft bij de sportwagenfabrikant.

Twee keer vroeg Spyker aan de beurs om meer tijd zodat het de eigen financiële positie op orde kon krijgen, een voorwaarde om weer van heet strafbankje af te komen. Dat is niet gelukt. Het faillisement van het eerder aangekochte autoconcern Saab bleek niet tijdig verwerkt.

Het is de vraag of Victor Muller erg rouwig zal zijn als hij van de beurs gehaald wordt want de kosten voor de notering zijn een half miljoen per jaar, veel voor een bedrijf zonder noemenswaardige omzet.

Succes
Drie dagen voordat de autofabrikant het nieuws over de beursexit bekend maakte werd al duidelijk dat de financiën bij Spyker onverminderd slecht zijn en de toekomst onzeker.

In dat eerste halfjaar leed Spyker een verlies van 5,2 miljoen euro (3,20 euro per aandeel), door de onderneming
"further normalization of our business" genoemd. Voor de tweede helft van het jaar is zijn de vooruitzichten vergelijkbaar met de eerste helft.

De omzet kwam in deze periode uit op 682.000 euro. Deze werd verder niet gespecificeerd, maar meer dan twee verkochte auto's zullen het niet zijn.

Spyker geeft in het persbericht aan dat het snel meer geld nodig heeft om overeind te blijven. En dat ondanks de overeenkomst met het Chinese autobedrijf Youngman, dat tien miljoen euro in Spyker stak.

Voor de ontwikkeling en de productie van nieuwe modellen is dat echter niet genoeg. Daarnaast zijn er de lopende kosten, zoals die voor de tot nu toe weinig succesvolle rechtszaak tegen General Motors, die het bedrijf al bijna twee miljoen euro kostte.

Bodem
Het eigen vermogen bedroeg op 30 juni net 1,9 miljoen euro. Als de tweede helft van het jaar inderdaad hetzelfde brengt als de eerste wordt het eigen vermogen ruimschoots opgesoupeerd door een verlies van zo'n vijf miljoen euro.

En dan gaat het nog niet eens over de grootste balanspost, de 8,2 miljoen euro aan Intangible Assets. Die bestaat bijna volledig uit geactiveerde ontwikkelingskosten. Ook niet echt iets dat je kunt verkopen.

Versterking van het kapitaal is dus nodig, maar dat betekent niet dat het optimisme van Victor Muller verdwenen is. In het persbericht bij de halfjaarcijfers heeft de ondernemers het over de succesvolle introductie van het nieuwe type Spyker. 

"We saw sound interest in our products and the launch of the new Spyker B6 Venator was a resounding success." Je moet het Muller nageven: hij blijft tot het bittere einde geloven in grootschalige belangstelling voor zijn auto's. Wat dat betreft is er in de loop der jaren niets veranderd, de zeer magere verkopen ten spijt.

Hopelijk zijn resultaten uit het verleden geen garantie voor de toekomst.

Voor beleggers
Vrijdag 13 september zal de laatste handelsdag in het aandeel Spyker zijn. Daarna blijft het bedrijf de handel in de aandelen faciliteren, maar beleggers moeten rekenen houden met dunne handel en dus grote verschillen tussen bied- en laatprijzen.
Gerelateerde artikelen