VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Dockwise helpt Boskalis aan betere resultaten

Sinds het tweede kwartaal tellen de cijfers van overname Dockwise mee in de cijfers van Boskalis. Dat scheelt aanmerkelijk zo laten de resultaten zien.

De resultaten bij de onderdelen van Boskalis lopen uit de pas.

Bij de grootste tak baggeren -na veel geschuif in de rapportage nog altijd goed voor een derde van de omzet- daalde de omzet flink.

Dat het operationele resultaat (ebitda) wel steeg was te danken aan de boekwinst op de verkoop van baggermaterieel.

Bij de energietak van Boskalis, qua omzet de nummer twee van de groep, maar wel het speerpunt van de onderneming, schoot zowel de omzet als het operationele resultaat omhoog.

Dockwise stuwt
In het energieonderdeel zitten sinds kort ook de activiteiten van zeetransporteur Dockwise, waarvan Boskalis eind maart de overname afrondde.

Zonder de cijfers van Dockwise daalde het operationele resultaten van het energie onderdeel. Volgens Boskalis door een zwakke bezettingsgraad van het materieel, waaronder bij de diving support vessels die onderwaterwerk uitvoeren bij boorplatformen.

Voor het hele bedrijf zorgde de cijfers van Dockwise voor een verbetering van de operationele marge (percentage operationele resultaat ten opzichte van de omzet) van ongeveer 1,5 procentpunt tot 19 procent.

Samenwerken
De strategie van Boskalis is helder. De maritiem dienstverlener kocht de afgelopen jaren Smit Internationale, MNO Vervat en Dockwise om minder afhankelijk te worden van baggeren, waar de marges onder druk staan. Helemaal in Europa waar het onderdeel sterk afhankelijk van is.

Met de nieuwe onderdelen wil Boskalis voor (potentiële) opdrachtgevers één toegangspoort voor allerhande maritieme diensten bieden.

Elke indicatie dat de opkoopstrategie van topman Peter Berdowski werkt, wordt aangegrepen door de onderneming uit Papendrecht.

Begin augustus nog kwam Boskalis met een persbericht dat Dockwise een FPSO platform (die drijvende boorplatformen die SBM Offshore onder meer maakt) op een schip laadde, zodat het kon worden gerepareerd.

Een Smit-onderdeel moest voor het optakelen van de FPSO inspecties en reparaties uitvoeren.

Winstverwachting
Boskalis nam een voorschot op hoeveel dividend beleggers kunnen verwachten in 2013 (uitkering 2014).

Door de verwachte jaarwinst op minimaal 330 miljoen euro vast te pinnen, komt de dividenduitkering wellicht uit tussen de 1,10 en 1,37 euro per aandeel, ofwel 3,7 à 4,6 procent op een beurskoers van 30 euro.

Met een verwachte winst van 2,74 euro per aandeel betalen beleggers nu 11 keer de winst. Het bedrijf lijkt hiermee (op basis van de winst) niet overdreven duur, hoewel Boskalis in zijn groei wel sterk afhankelijk is geweest van overnames.

Wordt de 50 miljoen euro boekwinst op de verkoop van het 40 procent belang in constructiebedrijf Archirodon uit de cijfers gehaald, verandert het beeld enigszins; de koers-winstverhouding loopt dan op tot 12,8.

De verwachtingen zijn volgens Boskalis nog altijd positief. 2013 wordt geen jaar om in te lijsten, maar de structurele positieve trends die ten grondslag liggen aan de strategie van de onderneming staan volgens Berdowski nog overeind.




Gerelateerde artikelen