VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Shell gaat verder met ombouw van oliereus tot gasgigant

Shell liet begin deze maand weten dat het bedrijf de komende jaren veel desinvesteringen zal doen. Maar de energiegigant kijkt ook naar aankopen die passen bij zijn groeistrategie. Bijvoorbeeld in Azië.

Persbureau Bloomberg meldde vrijdag op basis van bronnen dat Shell interesse heeft in gas en olievelden die de Amerikaanse bedrijven Hess en Newfield in de verkoop hebben staan.

In het geval van Hess gaat het om gasvelden in Thailand en Indonesië. Newfield doet in Maleisië en China gas- en olievelden op zee in de verkoop.

Bij elkaar moeten deze velden ongeveer 3 miljard dollar kosten. Newfield haalde in 2012 ruim 1 miljard dollar omzet uit deze activiteiten. De inkomsten van Hess uit zijn velden is in dezelfde orde van grootte.

Voor een bedrijf als Shell, dat in 2012 een jaaromzet van bijna een half biljoen dollar had, is dat klein bier. Een eventuele aankoop past echter wel bij de strategische prioriteiten.

Prioriteiten
Het bedrijf richt zich voor groei namelijk op drie gebieden. Dat is ten eerste gas en dan in het bijzonder LNG, gas dat vloeibaar is gemaakt en per tanker vervoerd kan worden. Daarnaast is dat winning van olie en gas uit offshorebronnen, op zee dus. Ten derde schaliegas en schalie-olie.

De velden van Newfield liggen buitengaats en voldoen daarmee aan het tweede criterium. De gasvelden van Hess voldoen aan het eerste criterium.

Stapje
Met de aankoop van deze gasbezittingen zou Shell weer een klein stapje zetten in de ombouw van oliereus naar gasgigant. Shell, wereldwijd al koploper in de LNG-markt, produceert dit jaar voor het eerst meer gas dan olie.

Het is de bedoeling dat die balans nog verder gaat verschuiven richting gas. Shell gelooft in de opkomst van LNG en streeft naar een verdere vergroting van zijn marktpositie. Begin dit jaar kocht het concern met dit doel voor ogen de LNG-activiteiten van het Spaanse Repsol.

Vorige week liet afzwaaiend Shell-topman Peter Voser weten dat het bedrijf de komende jaren gericht onderdelen gaat verkopen die minder goed passen bij het profiel dat het bedrijf nastreeft. Daartegenover staan ook gerichte aankopen. Het moet uiteindelijk allemaal leiden tot verdere groei in de komende jaren.Wilt u reageren op bovenstaand artikel? Stuur dan een e-mail naar info@veb.net


Gerelateerde artikelen