VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

26 augustus 2013

Heineken-familie koopt op de top

  • Pagina printen
  • 0 Reageer op dit artikel
  • Stuur dit artikel door

    Vul hieronder het emailadres in van degene naar wie u dit artikel wilt doorsturen, en uw eigen emailadres in.

De familie Heineken gaat zijn aandelenbezit in het gelijknamige bedrijf weer een beetje uitbreiden. Uit de aankoop van 100 miljoen euro aan aandelen spreekt vertrouwen in het bedrijf.

Heineken maakte de aandelenkoop door L'Arche Green, de houdstermaatschappij van de families Heineken en Hoyer, maandag bekend.

Tegen de huidige koers komt 100 miljoen euro neer op bijna 2,2 miljoen aandelen Heineken Holding.

Dat is ongeveer 2 procent van de vrij verhandelbare aandelen en 15 keer wat er op een dag gemiddeld wordt verhandeld.

Dividend
L'Arche Green kan de aankoop overigens grotendeels financieren uit dividendbetalingen. Heineken keert begin volgende maand 0,36 euro interimdividend uit. Voor L'Arche Green betekent dat een dividendbetaling van iets meer dan 50 miljoen euro.

De houdstermaatschappij koopt wel vaker aandelen op de markt. In 2010, na de overname van de Mexicaanse brouwer Femsa werd ook al voor 100 miljoen euro uitgetrokken voor de inkoop van aandelen.

De timing van de aankondiging is nog wel interessant. Eerder deze maand publiceerde Heineken teleurstellende halfjaarcijfers. Het bedrijf worstelt met de Europese thuismarkt waar de volumes onder druk staan.

Zonder de overname van het Aziatische APB mee te nemen was sprake van omzetkrimp. Dit is een situatie die al langere tijd speelt. Op de Europese markt lopen de inkomsten terug, in de opkomende markten zit de groei.

Niet al te best
De grote positie in kwakkelmarkt Europa uit zich overigens ook in de langetermijnontwikkeling van de aandelenkoers. Als de koers van Heineken naast die van SABMiller of AB InBev wordt gelegd, komt het Amsterdamse bedrijf niet al te best weg.

Het aandeel in het Deense Carlsberg presteert wel minder, maar dat haalt bijna 80 procent van zijn omzet uit Europa.

Desondanks staat het aandeel Heineken wel in de buurt van de all-time-high. De familie Heineken koopt dus bij op de top. Hieruit spreekt een zekere mate van vertrouwen in de toekomst van het bierconcern.

Voor beleggers die eerder deze maand na de cijfers zijn uitgestapt wellicht een reden om het bieraandeel weer een kans te geven. Overigens was dit maandag niet te zien in de koers. Het aandeel kwam amper in beweging.


Gerelateerde artikelen

Familiebedrijven doen het beter
Familiebedrijven doen het beter
04-10-2017

Volgens analisten van de Belgische bank KBC kan het verstandig zijn een fli…

Lees verder

beurs aandelen
Heineken hoeft niet zo nodig de grootste te zijn
Heineken wint het van Carlsberg
Uitbreiding belang in India dure aangelegenheid voor Heineken

{{scope.count}}Reacties

Geef als eerste een reactie op dit artikel |
{{comment.userName}}
{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy HH:mm'}}

{{comment.body}}