VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

01 augustus 2013

Minister in cassatie in SNS-zaak

  • Pagina printen
  • Stuur dit artikel door

    Vul hieronder het emailadres in van degene naar wie u dit artikel wilt doorsturen, en uw eigen emailadres in.

Een half jaar na de nationalisatie van bankverzekeraar SNS reaal weten effectenbezitters nog niet welke vergoeding zij krijgen voor hun onteigende stukken. Minister Dijsselbloem van Financiën bood aandeelhouders nul euro compensatie.

De Ondernemingskamer (‘OK') van het gerechtshof te Amsterdam, dat moet oordelen over de schadeloosstelling aan onteigende effectenbezitters SNS, besloot vorige maand dat extra onderzoek nodig is om die schadeloosstelling te toetsen.

Bij zijn aanbod tot schadeloosstelling van nul euro is de minister van mening dat moet worden uitgegaan van het toekomstperspectief van SNS als geen onteigening zou hebben plaatsgevonden.

De minister gaf aan dat SNS zonder overheidsingrijpen failliet zou zijn gegaan en er dus niets zou overblijven voor de aandeelhouders en achtergestelde obligatiehouders.

Toelichting
De OK oordeelde dat de minister het verzoek en zijn aanbod onvoldoende heeft toegelicht. De onderbouwing door de minister kende te veel voorbehouden en deels was deze onderbouwing (het rapport van Cushman & Wakefield) onleesbaar gemaakt.

De OK oordeelde dan ook dat de onderbouwing van de minister niet bruikbaar is en dat de OK aldus zelf de schadeloosstelling dient vast te stellen. De OK laat zich daarbij voorlichten door deskundigen.

Minister Dijsselbloem kan zich in deze aanpak niet vinden en heeft aangegeven cassatieberoep in te stellen. De procedure bij de OK wordt hierdoor geschorst. De minister zal de Hoge Raad verzoeken de Interventiewet (die in de SNS-zaak voor de eerste maal is toegepast) te toetsen.

Teleurstelling
De VEB is teleurgesteld over de aangekondigde cassatie. Het is moeilijk te begrijpen wat er op tegen is om onafhankelijke deskundigen zich uit te laten over de schadeloosstelling. Verder zorgt deze cassatie voor een forse vertraging in het proces.

Nu de minister zelf de auteur is van de Interventiewet is het opmerkelijk dat juist hij deze wet door de Hoge Raad wenst te laten toetsen.


Gerelateerde artikelen

VEB wil dat bedrijven meer uitleg geven over waardecreatie op lange termijn
VEB wil dat bedrijven meer uitleg geven over waardecreatie op lange termijn
21-12-2017

Beursgenoteerde ondernemingen moeten meer informatie geven over welk rendem…

Lees verder

VEB speerpunten dividendbeleid
Effect 12: De Lange Termijn
Effect 12: De Lange Termijn
15-12-2017

Effect 12, het magazine van de VEB dat op vrijdag 15 december bij de leden …

Lees verder

VEB effect beleggers
VEB bereikt aangepaste schikking in Fortis-zaak
Misstanden rond reverse listings worden eindelijk aangepakt
Misstanden rond reverse listings worden eindelijk aangepakt
04-12-2017

De roep van beleggers om strengere regelgeving rond ‘reverse listings’ word…

Lees verder

VEB beurs beleggers