VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

13 september 2013

KPN topman Blok staat er na vertrek cfo helemaal alleen voor

  • Pagina printen
  • 0 Reageer op dit artikel
  • Stuur dit artikel door

    Vul hieronder het emailadres in van degene naar wie u dit artikel wilt doorsturen, en uw eigen emailadres in.

Te midden van een geraffineerde Mexicaanse overnamestrijd houdt KPN cfo Eric Hageman het voor gezien. Eelco Blok staat er nu alleen voor. 

Soms is de winnaar eigenlijk de verliezer. En in het geval Eelco Blok is dat nog een understatement.

De topman was begin 2011 de winnaar in een opvolgingsstrijd om de positie van voormalig ceo Ad Scheepbouwer. Rondom de benoeming van Blok vertrokken liefst 4 van de 5 bestuurders.

De vloek van de winnaar: Blok kan onmogelijk rekening hebben gehouden met het vrije val scenario van het aandeel in de dikke twee jaar dat hij nu aan het roer staat.

Sinds 9 september staat hij er alleen voor. Financieel directeur Eric Hageman stapt “per direct” op.

Het meldt dat de reden van zijn vertrek in de persoonlijke sfeer ligt. KPN meldt expliciet dat “zijn vertrek geen verband houdt met de werkverhoudingen en huidige ontwikkelingen bij KPN”. 

Brain drain
Verder blijft het stil op het Maanplein in Den Haag, waar KPN kantoor houdt. Privézaken hoeven niet in de publiciteit, maar deze manier van communiceren voedt speculatie.

Hageman was pas een jaar in functie. Zijn voorganger, Carla Smits-Nusteling, hield het al na 2 jaar voor gezien. Zij stapte in de eerste week van januari op, vlak na het afsluiten van het boekjaar. 

Marktvorsers speculeerden toen over de leiderschapskwaliteiten van Blok. “Als je het daar niet mee eens bent heb je een probleem”, aldus Corné van Zeijl van het SNS Nederland Aandelen fonds.

Bestuurder Baptist Coopmans, die eindverantwoordelijk was voor de telecomactiviteiten, vertrok krap een kwartaal na Smits-Nusteling in april 2012.

De “brain drain” als gevolg leegloop van bestuurders komt op een moment dat KPN het niet kan gebruiken. De beoogde overname door América Móvil, de verkoop van Duitse activiteiten, de tussenkomst van de beschermingsstichting preferente aandelen: het zijn allemaal complexe dossiers die beroep doen op ervaring van bestuurders. 

Ondertussen verwijten beleggers het KPN bestuur gebrekkige communicatie en willen zij antwoorden zien. De VEB vraagt maandag in een een standpunt in te nemen over het voorgenomen bod van 2,40 euro per aandeel.
 
Vertrekpremie onduidelijk
Het persbericht geeft niet aan of Hageman aanspraak kan maken op een ontslagvergoeding. Het KPN jaarverslag geeft aan dat hij, als kan worden gesproken van ontslag, een vertrekpremie van maximaal 2 basissalarissen toucheert. Dit gaat om een bedrag van ruim een miljoen euro. 

KPN oudgedienden Stan Miller, Marcel Smits en Baptist Coopmans kregen met respectievelijk 2,3, 1,4 miljoen en 6 ton euro stevige vertrekpremies mee.

De voorganger van vertrekkend financieel directeur Hageman, Smits-Nusteling, maakte juist een ruimhartig gebaar door vrijwillig afstand te doen van een vertrekpremie.   

Lastige vacature
“Over de invulling van de cfo functie zullen zo spoedig mogelijk mededelingen worden gedaan”, zo sluit het bericht af.

Gezien de eerdere rappe bestuurswissels bij KPN in de laatste jaren en de huidige overnameproblematiek is de vraag of kandidaten staan te dringen om de plaats van Hageman in te nemen.

Voorlopig zal Steven van Schilfgaarde de rol van cfo op interimbasis vervullen. Van Schilfgaarde was al tijdelijk werkzaam bij KPN en zou het bedrijf in oktober verlaten


Gerelateerde artikelen

KPN heeft geen spreiding meer en dat is te zien aan de resultaten
KPN heeft geen spreiding meer en dat is te zien aan de resultaten
27-10-2017

KPN is sinds de verkoop van de Belgische en Duitse activiteiten geen intern…

Lees verder

kpn orange omzet
Winstgevendheid KPN in top Europese telecom
Winstgevendheid KPN in top Europese telecom
27-07-2017

Maar het aandeel blijft relatief duur

Lees verder

kpn telecom
Curieus effect ECB-beleid: KPN en PostNL kopen eigen schuldpapier tegen negatieve rente
KPN spiegelt sterke dividendstijging voor, maar tijden van weleer zullen niet herleven
KPN spiegelt sterke dividendstijging voor, maar tijden van weleer zullen niet herleven
07-03-2016

KPN spiegelt aandeelhouders een stijging van het dividend voor. Dat wordt d…

Lees verder

dividend kpn telecom

{{scope.count}}Reacties

Geef als eerste een reactie op dit artikel |
{{comment.userName}}
{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy HH:mm'}}

{{comment.body}}