VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Duur aandeel TNT Express risico voor PostNL belegger

PostNL schroeft haar winstdoelstelling voor dit jaar op, voornamelijk dankzij een hogere postzegelprijs. Maar of beleggers deze winst tegemoet kunnen zien in de vorm van cashdividend blijft onzeker.

Na lang de gebeten hond te zijn op het Damrak, begint het sentiment rondom PostNL langzaam te draaien. Het aandeel implodeerde van boven de 7 euro vlak na de scheiding met TNT Express in mei 2011 naar een schamele 1,50 euro in maart dit jaar. Sindsdien verdubbelde de koers weer.

Het is PostNL er veel aan gelegen dit positieve momentum vast te houden. Daar paste het bericht van het PostNL pensioenfonds woensdag niet in.

Het fonds kwam naar buiten met de mededeling dat de dekkingsgraad in juli is gedaald ondanks een rente die is opgelopen.

De kans is groot dat de dekkingsgraad onder de vereiste 104,1 procent blijft eind september en PostNL tientallen miljoenen euro’s moet bijstorten.

Daar moet wat tegenover gezet worden, zo moet de gedachte zijn geweest op het hoofdkantoor van PostNL in Den Haag.

Donderdag verhoogde PostNL de verwachting voor 2013 voor de tweede keer dit jaar: de cashwinst zal minimaal 90 miljoen euro bedragen. In mei ging het concern nog uit van een bedrag dat tussen de 50 en 90 miljoen euro lag.

Dure kerstkaarten
Het concern kan dit vertrouwen uitstralen omdat het concern naar eigen zeggen de laatste 2 maanden goed draait.  “PostNL boekte goede bedrijfsresultaten in alle segmenten”, zo liet een persvoorlichter optekenen.

Het belangrijkste voor beleggers is dat PostNL met de mededeling impliciet aangeeft dat de verhoogde postzegelprijs in augustus er niet toe heeft geleid dat klanten minder brieven verstuurden.
 
Bij de tweede kwartaalcijfers was dit een punt van zorg. Toen zakte het briefverkeer onverwacht hard in elkaar met een percentage van 11,3, en waren beleggers bang dat hogere prijzen voor een verdere afname van het briefverkeer zou zorgen. Dit lijkt nu dus mee te vallen.

Sterker, de verbeterde verwachting hangt ook samen op stapel staande verdere prijsverhogingen. Zo geeft PostNL aan de prijs voor kerstpostzegel te verhogen. De duurdere kerstkaarten moeten resulteren in 5 tot 10 miljoen euro extra omzet.

Voor beleggers is het aantrekkelijke aan prijsverhoging, mits deze niet tot minder afzet leiden, dat iedere euro extra omzet ook direct terug te vinden in de winst onderaan te streep.

PostNL lijkt de ruimte die het in maart van minister Henk Kamp kreeg goed te benutten. Vanaf januari volgend jaar gaan ook de tarieven voor zakelijke klanten omhoog en wordt het verzenden van een brief naar het buitenland ook duurder. “Aangezien in Scandinavische landen een postzegel al gauw een euro kost zit hier nog voldoende ruimte”, zo liet financiële baas Jan Bos al weten bij de kwartaalcijfers.

PostNL verwijst ook naar de reorganisatie die nu echt vruchten begint af te werpen. Halverwege het jaar  verhoogde PostNL de verwachte besparingen van maximaal 60 naar 80 miljoen euro. Verder blijft de pakkettendivisie doorgroeien, al zetten analisten wel vraagtekens bij de houdbaarheid van de hoge marges hier.  

TNT Express
De vettere winst kan niet verhelpen dat de balans van PostNL zwak blijft. Begin dit jaar ingevoerde regels schrijven voor dat hogere pensioenverplichtingen door een dalende rente direct de financiële buffers aanvreten. Mede hierdoor kleurde het eigen vermogen halverwege het jaar met 907 miljoen euro donkerrood.

Op zich hebben beleggers weinig te maken met deze puur boekhoudkundige exercitie, ware het niet dat het bij wet verboden is om dividend uit te keren bij een negatief eigen vermogen. Vervelend, aangezien PostNL bij de splitsing juist is aangeprezen als dividendaandeel en postbedrijven over de grens scheutige uitkeerders zijn.

Nu Bernanke donderdag heeft aangekocht zijn voet op het gaspedaal te houden, zal dit ook zijn weerslag hebben op de Europese rentes die onder druk zullen blijven staan. Dit impliceert dat PostNL alleen door winstinhoudingen de buffers kan aanvullen. Het kan nog jaren duren voor PostNL positieve buffers heeft en dividend kan uitkeren.

Er is nog hoop. Een verdere prijsstijging van de waarde van het belang dat PostNL houdt in TNT Express zou de balans ook kunnen stutten, maar de koers van dit aandeel is in de laatste acht maanden al meer dan 40 procent opgelopen. Op een koers-winstverhouding van bijna 20 zien marktvorsers weinig ruimte voor verdere prijsstijgingen.
Aangezien PostNL maar enkele miljoenen meer waard is dan het belang dat zij houden in TNT Express, is de koers van TNT Express misschien wel belangrijker dan hoe PostNL operationeel draait.  

Verlichting zou kunnen komen in de vorm van een hernieuwde poging van UPS om TNT Express over te nemen, tegen een premie natuurlijk. Analisten sluiten dit scenario niet uit.




Gerelateerde artikelen