VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Kempen Azië Participatie Note

De opkomst van snel groeiende, Aziatische landen een paar jaar geleden heeft een stroom aan gestructureerde producten opgeleverd. Zo zouden beleggers kunnen profiteren van de verwachte, verdere groei. Hoe hebben ze gerendeerd en wat zijn de kansen nu?

In de vergelijking: Kempen Azië Participatie Note

De Kempen Azië Participatie Note werd in het voorjaar van 2012 uitgebracht en loopt nog tot 3 april 2017. Beleggers kunnen met dit product profiteren van een koersstijging van een mandje van vijf Aziatische aandelenindices: die van China (weging 30 procent), Zuid-Korea (25 procent), Taiwan (20 procent), Hong Kong (15 procent) en Singapore (10 procent).

Op de einddatum in 2017 wordt de waarde van het mandje vergeleken met die aan het begin in 2012. Is de eindwaarde hoger dan krijgt de houder van de Note de nominale waarde terug plus de procentuele koerswinst maal de ‘participatiegraad’ van maar liefst 145 procent.

Stijgt het mandje bijvoorbeeld met 30 procent, dan is het totale rendement voor beleggers dus 43,5 procent. 

Er is ook nog bescherming tegen koersdalingen, maar deze is voorwaardelijk: als de index halveert ten opzichte van de beginstand vervalt de bescherming. Als het mandje met 49,9 procent daalt, krijgt men dus nog altijd de nominale waarde terug. Rente of dividend wordt niet betaald.

Kansen, kosten en risico’s?
Kempen bracht dit product op de markt maar de debiteur is F. van Lanschot Bankiers NV. Het debiteurenrisico is niet groot, Van Lanschot heeft een stabiele A- rating bij Standard and Poor’s.

Tussentijds kan de koers nog wel reageren op veranderingen in de rentestand of de creditrating. De kosten zijn volgens de brochure in totaal 3,5 procent en verwerkt in de uitgiftekoers. 

De Azië Participatie Note is dagelijks verhandelbaar op Euronext Amsterdam (ISIN NL0009706381) en koerst op dit moment iets boven de nominale waarde van 1000 euro. De bied- laatspread bedraagt 1 procent.

Wat moeten we hiervan denken?
De hoge participatiegraad van 145 procent maakt dit product zeer aantrekkelijk voor beleggers die denken dat de Aziatische aandelenbeurzen het de komende jaren goed gaan doen.

Het risico dat daar tegenover staat is ook wat groter: de debiteur is niet de sterkste, en de garantie vervalt bij een crash.

Het zijn flinke plussen en flinke minnen, waarbij iedereen voor zichzelf moet uitmaken wat voor hem het zwaarste weegt.

De checklist telt de zaken tamelijk droog op en komt dan uit op een keurige 7. Een leuk product, deze Azië Participatie Note. Ook voor wie nu nog in wil stappen.

CHECKLIST