VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Unilever geraakt door groeivertraging ‘emerging markets'

Ruim 3 procent daalt de koers van Unilever op het bericht dat het verzwakkingen ziet in opkomende markten. Het is de groeimotor van het concern die hapert waar beleggers juist ruim voor betalen.

De groeivertraging in opkomende economieën zitten al langere tijd vervlochten in de cijfers van Unilever.

Het begon met de verzwakking in China, later gevolgd door Afrika, Rusland en geheel Azië. Latijns-Amerika bracht dit jaar nog compensatie, waardoor de groei in opkomende markten voor Unilever boven de 10 procent bleef.

Nu ziet Unilever in vrijwel alle opkomende landen de groei vertragen, een proces dat de laatste maanden in een stroomversnelling is geraakt doordat valuta van deze landen onder druk zijn gekomen.

Het concern zal ook vooral de verzwakking van de Indiase roepi voelen. In India kocht het zich onlangs verder in bij dochter Hindustan Unilever Limited (HUL).

Geen windeieren
Unilever betrekt inmiddels circa 57 procent van de concernomzet uit snel groeiende landen.

Aan deze verschuiving lijkt nog lang geen einde te komen, te meer omdat Europa nog altijd krimpt en het acquisitiebeleid vooral gericht is op opkomende landen.

Deze geografische verschuiving richting snel groeiende economieën met de nadruk op persoonlijke verzorgingsproducten heeft Unilever geen windeieren gelegd.

Ondanks de eurocrisis wist het concern hierdoor aansprekende groeicijfers te realiseren. Dat zal nu wat minder worden.

Omzetprognose
Unilever als geheel verwacht voor het derde kwartaal een onderliggende omzetgroei van 3-3,5 procent, tegen nog 5,0 procent over de eerste jaarhelft.

Het toch behoorlijk tegenvallende autonome groeicijfer over het derde kwartaal, analisten rekenden op 4,5-5,0 procent groei, zal de resultante zijn van nog altijd een stevige groei in opkomende landen (een procent of zeven) en een vlakke tot krimpende ontwikkeling in het Westen.

Ceo Paul Polman benadrukt dat Unilever het beter blijft doen dan de markt en dat het voor het vierde kwartaal al weer hogere groeicijfers voorziet. Percentages van boven de 10 in opkomende landen lijken voorlopig echter even uit zicht.

Ondanks het nu afgegeven omzetalarm kan Polman zijn eerder afgegeven voorspellingen voor dit jaar handhaven. Dat is relatief makkelijk omdat Unilever geen concrete prognoses heeft gegeven.

"Wij liggen op koers voor een winstgevende volumegroei, sterker dan de markt, verbetering van de operationele marge en een sterke cash flow".

Hoge waardering
Probleem voor beleggers in Unilever is dat het aandeel historisch hoog wordt gewaardeerd.

Op de piekprijs van iets boven de 33 euro eind mei van dit jaar bedroeg de koers-winstverhouding liefst 20, waar dat over de afgelopen tien jaar gemiddeld 15 was.

De door alle economische onzekerheid ontstane grote vraag naar defensieve beleggingen speelde hierbij een belangrijke rol.

Unilever heeft dan ook nog eens de grote blootstelling aan opkomende markten, waardoor het feitelijk immuun bleek voor de eurocrisis.

Daar Unilever een groter aandeel van de omzet uit snelgroeiende landen betrekt dan spelers als Danone en Nestlé kreeg het aandeel zelfs een hogere waardering dan deze bedrijven, waar het daarvoor altijd tegen een korting werd verhandeld.

Hoek van de klappen
Intussen noteert Unilever 27, 83 euro, wat een koers-winstverhouding geeft van ruim 18 op basis van de gemiddelde winstraming in de markt voor 2013, welke mogelijk nog wat neerwaarts wordt aangepast.

Het aandeel verliest terrein door de sputterende groeimotor van emerging markets, maar ook zeker vanwege de draai die beleggers aan het maken zijn van defensieve dividendbetalers naar cyclische aandelen.

Wat dat betreft zit Unilever in de hoek waar de klappen vallen. Weinig analisten geven dan ook nog een koopaanbeveling.

Dat neemt niet weg dat de strategie van het bedrijf solide is en bij de eerstvolgende economisch onzekerheid beleggers het aandeel weer zullen opzoeken.

MEER UNILEVER:

25 juli 2013

15 mei 2013

25 april 2013

23 januari 2013

3 december 2012

25 oktober 2012

26 juli 2012

10 mei 2012

26 april 2012

2 februari 2012





Gerelateerde artikelen