VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Alsof het de normaalste zaak van de wereld is: Carlos Slim stemt voor

Wie het twee maanden geleden had durven voorspellen was voor gek verklaard. KPN verkoopt zijn Duitse dochter en krijgt daarbij steun van het Mexicaanse America Movil.

Aandeelhouders van KPN hebben woensdag unaniem voor de verkoop van de Duitse activiteiten E-Plus aan Telefónica Deutschland gestemd.

Dat grootaandeelhouder América Móvil voor de verkoop zou stemmen was al bekend, maar is van een wat grotere afstand toch behoorlijk verrassend.

Ruim een jaar geleden probeerde KPN zich het Mexicaanse America Movil (AM) van het lijf te houden door snel de Duitse dochter E-plus te verkopen.

Want, zo was de de communis opinio in de markt, de interesse van AM in KPN zou toch vooral gevoed zijn door belangstelling voor de Duitse activiteiten.

Gedraaid
Door KPN op te kopen zou het Mexicaanse telecombedrijf via E-Plus met stip binnenkomen op de grootste markt van Europa, de Duitse, en meteen grote concurrent Telefonica aftroeven dat ook erg geïnteresseerd was in E-Plus. 

Toen AM deze zomer een bod op heel KPN lanceerde, werd dat gezien als poging om een verkoop van E-plus te blokkeren. 

En nu stemt AM voor de verkoop. De rest is geschiedenis, maar dan toch uit de categorie onvoltooid verleden tijd. Want wat AM van plan is met KPN blijft onduidelijk. Een officieel bod is ook nog niet gelanceerd. Dat zal in oktober moeten komen zo verklaarde AM onlangs.

Tijdens de vergadering met beleggers woensdag ging president-commissaris Jos Streppel dan ook niet in op vragen over het bod door América Móvil.

Pas wanneer daartoe aanleiding is, zal KPN reageren, aldus Streppel. Wel gaf KPN te kennen het bod van América Móvil "ongevraagd" te vinden en nu in afwachting te zijn van een officiële bieding.

Stichting

Eén van de dingen die de situatie rond KPN rigoureus heeft doen draaien is de intrede van de Stichting Preferente Aandelen bij KPN. De Stichting heeft door het uitoefenen van een call optie de helft van het stemrecht minus een aandeel tijdens een aandeelhoudersvergadering van KPN in handen gekregen.

Zo wil de Stichting controle houden over de overnamepoging van AM. De tijdelijke macht van de Stichting schept grote verantwoordelijkheid.

Voorafgaand aan de vergadering had de VEB de Stichting opgeroepen geen gebruik te maken van het recent verworven stemrecht, aangezien de verkoop van E-Plus niets te maken heeft met de overnamepoging door América Móvil. Uiteindelijk stemde de Stichting niet mee.

Hogere prijs
Met de verkoop van E-Plus is circa 8,55 miljard euro gemoeid, waarvan 5 miljard in contanten. Daarnaast krijgt KPN een belang van 20,5 procent in het nieuwe Telefónica Deutschland.


Door de hogere verkoopprijs die KPN voor E-Plus bedong, zal América Móvil tasten om KPN in handen te krijgen.

De Mexicanen zijn vooralsnog bereid 2,40 euro per aandeel te betalen en lijken niet genegen met een hoger bedrag over de brug te komen.

LEES MEER:

27 september 2013

25 september 2013

12 september 2013


{{scope.count}} Reacties

{{comment.userName}}

{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy'}}

{{comment.body}}

Gerelateerde artikelen