VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Ziggo wijst Liberty Global de deur na “inadequaat" bod

De dag die je wist dat zou komen. Het Amerikaanse mediaconcern Liberty Global wil kabelbedrijf Ziggo helemaal inlijven. Maar volgens topman Bernard Dijkhuizen was hun indicatieve bod “inadequaat”.

Dat was ook meteen alles wat te zeggen had in een tweeregelig .

Hoe hoog het bod van de Amerikaanse mediamagnaat (zie kader) was, wilde topman Dijkhuizen niet zeggen. Miljardair Malone is via zijn bedrijf  al eigenaar van kabelaar UPC en in België meerderheidsaandeelhouder (58 procent) van Telenet.

Zeker lijkt wel dat dit slechts de inleidende beschietingen zijn in een kat-en-muisspel dat de komende weken een vervolg zal krijgen.

Malone is niet het type om gas terug te nemen. Ziggo is een logische volgende zet op het schaakbord van de kabelsector.

SEC
De beurskoers van het Utrechtse kabelbedrijf, vorig jaar maart door twee investeringsmaatschappijen naar de Amsterdamse beurs geleid, gaat al twee dagen vlotjes hoger.

In de middaghandel stond het aandeel bijna acht procent hoger op 31,53 euro.

Dat Ziggo pas na die koersspurt meldt een overnamebod te hebben ontvangen van haar huidige grootaandeelhouder (28,5 procent), kan duiden op een lek. Die koersgevoelige informatie was kennelijk niet bij alle ingewijden in veilige handen.

Liberty Global op 16 oktober dat zij al in augustus een ‘voorlopig en niet bindend’ voorstel had neergelegd bij Ziggo dat toen is geweigerd.

Jachtveld

Nu Liberty Global officieel aan de deur heeft geklopt bij Ziggo, blijkt Nederland een waar jachtveld voor strategische kopers uit het buitenland.

is nog altijd in alle stilte met het Mexicaanse telecombedrijf América Móvil aan het armpje drukken om een hoger bod dan 2,40 euro per aandeel te krijgen.

Ziggo-topman  lijkt in zijn laatste maanden als topman – de van Deutsche Telekom overkomende Duitser René Obermann moet hem vanaf 1 januari 2014 opvolgen – nu ook veel tijd aan de onderhandelingstafel te moeten doorbrengen.

De avances van Liberty Global passen in een plaatje dat marktvorsers al enige tijd schetsen van een telecom- en medialandschap dat hand over hand aan het transformeren is.

Samensmelten
Een mogelijk toekomstscenario is dat John Malone Telenet, UPC en Ziggo wil laten samensmelten tot één overkoepelend kabelbedrijf dat grofweg het Nederlandse taalgebied of zelfs de hele Benelux bestrijkt.

Zo’n groot kabelplatform zou Liberty Global schaalvoordelen opleveren, onder meer in de aankoop en het onderhoud van decoders, de ontwikkeling van nieuwe software en de aankoop van content voor de eigen betaal-tv-zenders.

Bovendien heeft de Liberty-groep zelf heel wat tv-kanalen in huis die het in één klap op een groot platform zou kunnen brengen.

John Malone: monopolist, cowboy of bullebak
- De ‘Darth Vader’ van de informatiesnelweg noemde de Amerikaanse vicepresident Al Gore John Malone ooit. Andere, evenmin vriendelijke, koosnaampjes voor de 72-jarige Amerikaanse zakenman en miljardair zijn monopolist, comboy of bullebak.

- Malone is in vijftig jaar zakendoen uitgegroeid tot een vaste klant op de rijkenlijst van blad Forbes met een geschat vermogen zes miljard dollar. Die rijkdom sprokkelde hij vanuit zijn hoofdzetel in Denver bijeen.

- Via zijn beursgenoteerde kabel- en contentgroep Liberty Global (jaaromzet 17 miljard dollar, 36 duizend werknemers) is Malone actief in veertien landen waarvan twaalf in Europese. Behalve België en Nederland ook in bijvoorbeeld Duitsland, Hongarije, Ierland, Oostenrijk. Buiten het Europese continent strekt zijn imperium zich uit tot in Puerto Rico en Chili.

- Liberty Global heeft ook belangen in concertorganisator Live Nation, online boekhandel Barnes & Noble en Time Warner. In juli 2013 kocht Liberty Global nog het Britse mediaconcern Virgin Media tegen een transactiewaarde van 24 miljard dollar.


LEES MEER:

18 juli 2013

19 april 2013

28 maart 2013

24 januari 2013

19 oktober 2012

20 juli 2012

Op de hoogte blijven?



Gerelateerde artikelen