VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

VEB vraagt beschermingsstichting KPN om duidelijkheid

América Móvil heeft - voorlopig - de stekker getrokken uit haar overnamepoging van KPN. Dat roept de vraag op of het stichtingsbestuur de beschermingswal nog moet handhaven.

De VEB heeft de stichting daarom per brief gevraagd welke rol zij nu nog voor zichzelf ziet weggelegd en of de beschermingsconstructie in stand zal blijven.

Nu América Móvil (AMX) haar poging staakt om een meerderheid in het telecombedrijf te krijgen, is het speelveld ingrijpend veranderd.

De beschermingsstichting is nu aan zet. Deze zal zo snel mogelijk moeten bepalen of haar tussenkomst wel stand kan houden.



Blokkade
Een directe bedreiging voor de zelfstandigheid en continuïteit van KPN is er niet meer.

Precies om die redenen en het vijandige karakter van AMX's bod trok de stichting eind augustus, toen AMX haar voorgenomen bod van 2,40 euro per aandeel op KPN lanceerde, een beschermingswal op.

Voorzitter Jacques Schraven en zijn vier collega-bestuurders kregen door het uitoefenen van een optie nagenoeg 50 procent van het aantal uitstaande en stemgerechtigde aandelen in handen.

Daarmee vormde die gifpil een blokkade voor een machtsgreep door AMX. De telecomgroep van de Mexicaanse eigenaar Carlos Slim kon plots niet meer minstens de helft van de aandelen KPN in bezit krijgen.

Schraven zei toen dat de stichting geen principiële bezwaren had tegen een overname van KPN, maar dat hij de calloptie had gebruikt omdat Slim voorbij was gegaan aan de Nederlandse overlegcultuur.

Verwijten
de start van een fase waarin partijen elkaar van alles en nog wat verwijten.

AMX legt de schuld bij de beschermingsstichting en KPN neemt het AMX kwalijk dat die ‘voor een dubbeltje op de eerste rang wilde zitten', aldus KPN-topman Eelco Blok, en haar bod niet wilde verhogen. Op haar beurt is de stichting zich van geen kwaad bewust.

Met één telefoontje naar Blok kan Schraven vragen de preferente aandelen in te trekken. KPN is dan verplicht een aandeelhoudersvergadering te houden om over die intrekking te stemmen. De stichting mag dan overigens niet meestemmen.

Als de preferente aandelen verdwijnen dan ziet AMX haar huidige belang van 15 procent stijgen tot 30 procent en is zij weer de machtigste partij onder de kapitaalverschaffers van KPN.

LEES MEER:

16 oktober 2013

3 oktober 2013

27 september 2013

25 september 2013

12 september 2013




Gerelateerde artikelen