VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Heineken voelt nu ook pijn in Centraal- en Oost-Europa

Een winstwaarschuwing van biergigant Heineken. De afgelopen jaren voelde het de tegenwind in West-Europa, nu komt het slechte uit Centraal- en Oost-Europa.

Na een tegenvallend eerste halfjaar is ook het derde kwartaal voor Heineken verlopen.

Waren beleggers afgelopen augustus al niet zo blij met de in het vooruitzicht gestelde gelijke jaarwinst, nu rekent Heineken zelfs op een lagere nettowinst (beia) op autonome basis. Heineken spreekt over een winstdaling van een paar procent.

Het concern kampt met een sterke krimp (-8 procent) in Centraal- en Oost-Europa (goed voor ruim een kwart van het totale biervolume) en tragere groei in belangrijke opkomende landen.

Verder heeft Heineken last van valutaire tegenwind. De recente opmars van de euro ten opzichte van een aantal belangrijke valuta van opkomende landen geeft dit jaar naar schatting een negatief translatie-effect op nettowinstniveau (beia) van circa 40 miljoen euro.

Autonome krimp
Hoewel de Amsterdamse bierbrouwer ruim 60 procent van de groepsomzet uit opkomende landen, is dat dus geen garantie voor groei.

Na de 3 procent autonome krimp van de biervolumes voor Heineken als geheel over de eerste jaarhelft, bedraagt de teruggang in het derde kwartaal 2 procent.

Eigenlijk is de teruggang nog wat groter omdat het derde kwartaal van dit jaar een ‘verkoopdag' extra telde.

Gelukkig gaat het wel goed gaat het met de recente aankoop Asia Pacific Breweries (APB), die een solide groei heeft laten zien en de resultaten van Heineken ondersteunen.


APB voegde het afgelopen kwartaal 369 miljoen euro, oftewel 7 procent aan de Heineken omzet toe.
In het veel geplaagde West-Europa, goed voor 24 procent van de totale biervolumes, was na lange tijd weer sprake van autonome groei, en wel met 2 procent. De mooie, lange zomer zorgde voor volle terrassen.

Daar staat echter zwakte in landen als Rusland, Roemenië en Griekenland en Brazilië en Mexico tegenover, terwijl het afgelopen kwartaal ook de regio Afrika en het Midden-Oosten licht terug moest.

Nog meer kostenbesparingen
Heineken reageert op de tegenvallende ontwikkelingen door nog meer kostenbesparingrn door te voeren.

Het concern liet er al geen gras over groeien en heeft een programma lopen, genaamd ‘TCM2' dat over de jaren 2012-2014 voor liefst in totaal 625 miljoen euro aan besparingen moet opleveren.

Over de eerste jaarhelft winst Heineken de kostenbasis al met 139 miljoen terug te brengen, wat een tellerstand opleverde van 335 miljoen euro.

Welke extra maatregelen het in Europa voor ogen heeft maakt Heineken niet duidelijk.

Gelukkig met spreiding
Heineken topman Jean-François van Boxmeer laat weten vertrouwen te houden dat de "brede geografische spreiding" en "sterke merkenportfolio" de lange termijngroei van Heineken zullen ondersteunen.

Dat mag zo zijn, maar dat laat onverlet dat het concern zal er hard aan moeten trekken om de groei weer te pakken te krijgen en de schuld beheersbaar te houden.

LEES MEER:

26 augustus 2013

 21 augustus 2013

11 juli 2013

23 april 2013

27 maart 2013

13 februari 2013

8 februari 2013

24 oktober 2012

22 augustus 2012

15 augustus 2012



Op de hoogte blijven ?



Gerelateerde artikelen