VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

23 oktober 2013

Ingenieursbureau Arcadis durft winstgroei te voorspellen

  • Pagina printen
  • 0 Reageer op dit artikel
  • Stuur dit artikel door

    Vul hieronder het emailadres in van degene naar wie u dit artikel wilt doorsturen, en uw eigen emailadres in.

Arcadis geeft na driekwart jaar aan dat de winst voor 2013 met minimaal drie procent groeit. Het ingenieursbureau blijkt vaardig in de kosten te kunnen snijden. De boodschap verrast beleggers.

Een acht procent hogere koers als reactie op goede kwartaalcijfers. Na Philips en AkzoNobel weet ook Arcadis beleggers positief te verrassen.

Het belangrijkste pluspunt is dat Arcadis de winstgroei durft vast te pinnen op 3 tot 6 procent. Bij de halfjaarcijfers hield topman Neil McArthur er nog rekening mee dat de winst helemaal niet hoger uit zou komen dan vorig jaar.

Slagvaardig snijden
Daarnaast is Arcadis bezig de Europese organisatie naar een hoger plan te trekken door onder meer "de ondersteunende diensten van de verschillende onderdelen te centraliseren." Plat gezegd: er wordt slagvaardig in de kosten gesneden.

Dit jaar wil de onderneming 20 miljoen euro besparen. Eerder dacht Arcadis nog niet verder te komen dan 13 miljoen aan bezuinigingen.

Lagere kosten zijn nodig om de winstgevendheid op het gewenste niveau te krijgen. Arcadis wil op iedere euro omzet tien cent gaan verdienen, nu is de marge bedrijfsbreed nog 9,7 procent.

In Europa, nog steeds een grote omzetgenerator voor Arcadis, ligt de winstgevendheid een stuk lager dan het streefgetal van tien procent. Maar forse verbetering is duidelijk zichtbaar.

De operationele marges lagen in continentaal Europa in het derde kwartaal op 7 procent, tegen 3,2 halverwege dit jaar.

Europa is nog steeds een grote omzetgenerator voor Arcadis en om de marges structureel boven de 10 procent te krijgen -dat is de doelstelling van Arcadis- moest er wel een succesvol kostenbesparingsprogramma worden uitgerold, want de Europese economie wil maar niet overtuigend uit het slop raken.

Begin december komt Arcadis met nieuwe operationeel en omzetdoelstellingen voor de periode 2014 tot 2016, die na de verrassende cijfers mogelijk ambitieuzer zullen zijn dan beleggers eerder dachten.

Bouw trekt aan
Een andere opvallende ontwikkeling bij Arcadis is dat de bouwtak -bezig met onder andere bouwplanning, architectuur en bouwconsultancy- een flinke sprong maakt in het derde kwartaal.

Op eigen kracht groeide de omzet de eerste negen maanden met 4 procent. Met name door een aantrekkende bouwmarkt in het Verenigd Koninkrijk en de nog altijd groeiende opkomende markten.

Met 4 procent groei is de bouwtak nu het hardst groeiende onderdeel van Arcadis, terwijl deze eer de afgelopen kwartalen vooral toekwam aan het infrastructuuronderdeel dat profiteert van groeimarkten als Brazilië en Chili.

Halverwege dit jaar lag de autonome groei nog op twee procent wat aangeeft hoe sterk de markt moet zijn aangetrokken in het derde kwartaal ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

Shift
Het bouwonderdeel is ondertussen goed voor 28 procent van de omzet van Arcadis, tegen 26 procent in het derde kwartaal in 2012 en 17 procent in 2011. Het is uitgegroeid tot het een na grootste onderdeel binnen Arcadis, na de millieutak. Twee jaar geleden was de bouwmarkt nog de kleinste van de vier onderdelen van Arcadis.

De groei komt voornamelijk door de overnames van het Engelse EC Harris en het Singaporese Longdon & Seah en laat duidelijk zien dat de bouwmarkt een steeds belangrijkere plek krijgt binnen het ingenieursbureau.


Gerelateerde artikelen

Verkoop architectuurdochter past in visie geleidelijk herstel Arcadis
Verkoop architectuurdochter past in visie geleidelijk herstel Arcadis
05-09-2017

Bedrijven die herstructuren verkopen meestal slecht renderende onderdelen. …

Lees verder

arcadis verkoop
Arcadis moest beloning aanpassen om nieuwe topman te strikken
Arcadis heeft zijn lesje geleerd
Arcadis heeft zijn lesje geleerd
29-03-2017

Ingenieursbureau Arcadis zit in de hoek waar de klappen vallen. De overname…

Lees verder

arcadis One on Ones
Ontslagen Arcadis-topman houdt recht op variabele beloning
Ontslagen Arcadis-topman houdt recht op variabele beloning
14-11-2016

De eind oktober weggestuurde Arcadis-topman Neil McArthur heeft zijn voorwa…

Lees verder

arcadis

{{scope.count}}Reacties

Geef als eerste een reactie op dit artikel |
{{comment.userName}}
{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy HH:mm'}}

{{comment.body}}