VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

24 oktober 2013

TenCate heeft nog altijd last van krappe overheidsbudgetten

  • Pagina printen
  • 0 Reageer op dit artikel
  • Stuur dit artikel door

    Vul hieronder het emailadres in van degene naar wie u dit artikel wilt doorsturen, en uw eigen emailadres in.

De resultaten van TenCate kruipen langzaam de goede kant op, maar een winstvoorspelling voor 2013 ontbreekt bij het concern.

Het is hard werken voor TenCate. De fabrikant van hoogwaardige materialen als kogelwerende kleding ervaart nog altijd stevige druk van de overheidsbezuinigingen.

Overheden zijn goed voor ruim de helft van de TenCate omzet.

TenCate begint dit nu ook te merken in Azië, waar een afzwakkende groei in voor minder vraag naar kunstgras en synthetische doeken om kuststroken te beschermen.

Het bedrijf lijkt niettemin goed gepositioneerd om te kunnen profiteren van betere tijden. Zo is het zich meer gaan toeleggen op composieten, lichte materialen toepasbaar in de lucht- en ruimtevaart en bijvoorbeeld de automotive- en energiesector.

TenCate kan zowel Airbus als Boeing tot zijn klantenkring rekenen en vorige maand sloot het nog een interessante samenwerking met het Zwitserse Kringplan Composites voor de automobielindustrie.

De cijfers
De omzet daalde met 1 procent tot 273 miljoen euro, maar autonoom is sprake van 1 procent groei.

Vooral dat laatste geeft aan dat TenCate mogelijk het ergste achter de rug heeft. Over 2012 was sprake van een autonome omzetkrimp van liefst 15 procent, terwijl ook de eerste helft van dit jaar de krimp met 6 procent behoorlijk was. 

Onderaan de streep is sprake van een 8 procent hogere nettowinst van 8,4 miljoen euro. Daarmee ligt het nettoresultaat na drie kwartalen op 21,4 miljoen euro, 4 ton lager dan vorig jaar.

Geen outlook
Wat de nabije toekomst voor TenCate gaat brengen is lastig in te schatten. Het bedrijf heeft hoogwaardige producten in huis, maar overheden blijven krap bij kas zitten.

De cijfers over topjaar 2011 zullen dan ook nog wel even een stap te ver zijn. Het negenmaands winstcijfer bedroeg toen ruim 50 miljoen euro, tegen 21,4 miljoen euro dit jaar.

Wat dat betreft doet TenCate er niet verkeerd aan de schuld en kostenbasis verder af te bouwen.

TenCate heeft dit de afgelopen tijd al flink gedaan. Door sturing op werkkapitaalbeheer (bijvoorbeeld sneller rekeningen innen) en kasstromen kon flink afgelost worden op de schulden.

{{scope.count}}Reacties

Geef als eerste een reactie op dit artikel |
{{comment.userName}}
{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy HH:mm'}}

{{comment.body}}