VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Ballast zakt met winstalarm opnieuw door het ijs

Ballast herhaalt met een winstwaarschuwing het patroon van 2012. Net als vorig jaar komt de bouwer onverwachts met een onheilstijding. En er is genoeg reden om te denken dat het leed nog niet geleden is.

Ballast ging deze zomer nog uit van een operationele winst van 15 miljoen euro. Vrijdag meldde het bedrijf dat het in de rode cijfers zal zakken.

Het bouwbedrijf heeft te maken met extra tegenvallers bij zijn regionale bedrijven. Daarnaast is er meerwerk bij een niet nader genoemd ‘groot project'.

Dit meerwerk is zo groot en onvoorspelbaar, dat Ballast zich onthoudt van een nieuwe inschatting voor de omvang van het verlies dit jaar.

Opnieuw saneren
Dit alles betekent dat een nieuwe reorganisatie nodig is. Ballast gaat 250 banen schrappen bij zijn regionale en specialistische bedrijven. Van het banenverlies zal het merendeel bij de specialistische bedrijven moeten zitten aangezien eerder al 300 van de 500 banen bij de regionale bedrijven zijn geschrapt.

Op zich was te voorzien dat een ingreep bij de specialistische bedrijven nodig zou zijn. Vorig jaar , terwijl de winstmarge flink verslechterde.

Repeterende breuk
Met deze winstwaarschuwing herhaalt Ballast het patroon van 2012. In het voorjaar zei het bedrijf toen dat de winst ten opzichte van 2011 op peil zou blijven, om daarna in de zomer te erkennen dat dit .

Deze zomer zei bestuursvoorzitter Theo Bruijninckx nog dat hooguit tientallen banen zouden moeten verdwijnen. Nu blijkt dus dat er hardere ingrepen nodig zijn.

Ernst
Opvallend is dat nu niet alleen banen worden geschrapt, maar ook het management bij een aantal bedrijven is vervangen.

Bruijninckx zei in een reactie dat dit een gevolg is van eerder uitgevoerde reorganisaties. "Het aantal bedrijven is kleiner geworden. Dit is een logische volgende stap."

De topman zei verder dat de tegenvallers bij de regiobedrijven ook te maken hebben met de reorganisatie. "Je hebt te maken met het afspiegelingsbeginsel. De reorganisatie loopt wel eens dwars door projectteams heen. Dat heeft effect op kosten en kwaliteit."

Nieuw management betekent ook vaak nieuwe tegenvallers, omdat blijkt dat er nog lijken in de kast zitten.

Gecombineerd met de enigszins vage informatie over meerwerk bij het niet genoemde grote project, is er genoeg reden om te denken dat dit niet de laatste onheilstijding van het bouwbedrijf zal zijn.

Gezelschap
Overigens bevindt Ballast zich in goed gezelschap met zijn winstwaarschuwingen. Ondanks dat de bouw al jaren in het slop zit, weten bouwers beleggers steeds weer teleur te stellen.

Branchegenoot BAM met een scherpe koerscorrectie van het daarvoor hard opgelopen aandeel tot gevolg.

Het aandeel Ballast Nedam kreeg vrijdagochtend een tik naar beneden van bijna 14 procent. Sinds begin oktober  was de koers behoorlijk opgelopen.


{{scope.count}} Reacties

{{comment.userName}}

{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy'}}

{{comment.body}}

Gerelateerde artikelen