VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Opvolger van Peter Voser moet Shell weer gaan oppoetsen

Een derde minder winst en nog altijd veel problemen in Nigeria. Shell had weinig goeds te melden over het derde kwartaal van 2013. Het slechte nieuws azal voorlopig aanhouden.

Tegenvallend of niet, Shell blijft een zeer winstgevend bedrijf: in het derde kwartaal kwam de winst voor eenmalige posten uit op 4,5 miljard dollar.

Daar kunnen weinig bedrijven aan tippen, alleen werden beleggers vorig jaar nog verwend met een winst van 6,6 miljard dollar en was er dit kwartaal op 5,3 miljard euro gerekend.

Raffinage en Nigeria drukken winst
Topman Peter Voser, die op 1 januari bij Shell wordt opgevolgd door Ben van Beurden, zei dat de winstdaling te wijten is aan de lage marges die op dit moment gelden in de raffinage-industrie en aan de problemen in Nigeria, waar oliediefstal en vervuiling veel geld kosten.

Deze problemen zijn niet zomaar weg, daar houdt Shell de komende tijd last van, gaf Voser aan.

Shell haalt ook minder olie uit de grond. Gemiddeld werden 2931 miljoen vaten olie per dag gewonnen, 51 miljoen vaten minder dan in hetzelfde kwartaal vorig jaar.

En dan hebben we het nog niet eens gehad over schaliegas. Dat Shell weinig successen boekt met zijn schalieprojecten in de Verenigde Staten was al langer bekend.

Hier is echter in het vorige  kwartaal al voor 2 miljard dollar verlies op genomen, dat hoeft deze keer niet.

Shell houdt vast aan hoog dividend
Het enige goede aan het aandeel Shell lijkt op dit moment het dividend. 

Bij de oliegigant stromen er elk kwartaal miljarden oliedollars binnen. Shell handhaaft daarom het interim-dividend op 0,45 dollar per aandeel, ofwel 1,80 dollar per aandeel per jaar.

Europese beleggers hebben hier wat last van de zwakke dollar, maar bij de huidige dollarkoers is het toch nog zo’n 1,31 euro per aandeel.

Het dividendrendement komt daarmee op 5,4 procent. Daarmee is Shell ook vergeleken met concurrenten een genereuze dividendbetaler.

Onderdelen in de verkoop
Het aandeel Shell is in het afgelopen jaar per saldo gedaald terwijl de AEX sterk opliep. Veel analisten en beurscommentatoren zijn weinig enthousiast over de cijfers, toch zijn de meningen rond Shell verdeeld.

Shell gaat de komende tijd in de kosten snijden en bezittingen verkopen om weer ‘lean and mean’ te worden. Contraire beleggers en dividendbeleggers zullen de slechtnieuwsshow mogelijk aangrijpen om de aandelen Shell op te pikken.



Gerelateerde artikelen