VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

04 november 2013

ING krijgt nog een extra stukje staatssteun: in natura

  • Pagina printen
  • 0 Reageer op dit artikel
  • Stuur dit artikel door

    Vul hieronder het emailadres in van degene naar wie u dit artikel wilt doorsturen, en uw eigen emailadres in.

Naast 10 miljard aan staatssteun en garanties ter waarde van 21,6 miljard euro blijkt ING nog meer hulp te krijgen van de overheid. Het ministerie van financiën gaat een pakket rommelobligaties verkopen die in het bezit zijn van de bankverzekeraar.

In twee etappes heeft de Staat geholpen om ING in tijden van crisis overeind te houden. Daarbij gold: hoe groter de steunoperatie hoe complexer.

De . Voor het bedrag kreeg de Nederlandse overheid een soort aandelen. Inmiddels is hiervan € 8,5 mrd afgelost.

Met een rendement van 12,5% per jaar heeft de Staat hier een opbrengst gegenereerd waar de meeste beleggers hun vingers bij zouden aflikken.

Complexer
De tweede steunoperatie voor ING, de garantie op de portefeuille "giftige" Amerikaanse hypotheekproducten van de bankverzekeraar, is uit te leggen.

Dat geldt ook voor het terugdraaien ervan - een operatie die afgelopen vrijdag werd aangekondigd. ING was in de problemen gekomen door investeringen in obligaties, waarvan de rente en de aflossingen uit de opbrengsten op Amerikaanse hypotheekleningen werd betaald.

Deze portefeuille was een gevolg van het "succes" van de internetbank ING Direct in de Verenigde Staten. De miljarden aan spaargeld die ING daar ophaalden moest de bank verplicht beleggen in Amerikaanse waar.

Een aanzienlijk deel werd geïnvesteerd in zogenoemde Alt A-hypotheken, niet de allerslechtste leningen -subprime, maar wel hypotheken die, midden in de kredietcrisis, zeer risicovol bleken.

Opzet mislukt
Toen de markt in deze producten opdroogde, waardoor ING in problemen kwam, schoot de Nederlandse Staat te hulp. De Staat nam in januari 2009 het risico over van 80 procent van de portefeuille met een nominale waarde van 24 miljard euro.

De Staat betaalde hiervoor 21,6 mrd euro. Dit bedrag werd niet contant overgemaakt aan ING, maar werd door de bank aan de Staat geleend. In ruil daarvoor kreeg de overheid vanaf dat moment recht op alle betalingen aan rente en aflossingen uit de obligatieportefeuille.

Via deze kunstgreep dacht toenmalig minister Bos de financiële sector voor miljarden te kunnen steunen, zonder Europese schuldafspraken te breken. Dat plan mislukte overigens.

Een staartje
Inmiddels zijn de markt en ING zodanig hersteld dat de overheidsgarantie niet meer nodig is. Door aflossingen is de portefeuille al teruggebracht van nominaal € 24 mrd tot € 9 mrd - de marktwaarde is momenteel € 6,4 mrd. De schuld van de Staat aan ING is door de opbrengsten uit de portefeuille geslonken tot € 6 mrd.

De verplichtingen over en weer vervallen en de minister van financiën heeft de Amerikaanse kapitaalmarktconsultant Blackrock Solutions ingehuurd om de resterende hypotheekportefeuille te verkopen. Als het lukt om tegen de huidige waardering te portefeuille te gelde te maken, houdt de staat een vrij bescheiden plusje van 795 mln euro over.

De Staat heeft zelf de hand in de hoogte van die winst, want het is de Staat die de verkoop van de portefeuille verkoopt. Een opvallend gegeven aangezien het nog steeds om bezittingen van ING gaat, waarvan de overheid alleen het economisch belang heeft overgenomen?

Het blijkt om een staartje staatssteun te gaan - nu in natura. ING heeft de Staat volmacht gegeven om haar obligaties te verkopen. De Agent van Financiën is ook de Agent van ING.

LEES MEER:

1 november 2013

30 september 2013

16 september 2013

7 augustus 2013

3 mei 2013

13 februari 2013

19 november 2012

9 november 2012

11 oktober 2012


Gerelateerde artikelen

ING behoorlijk stabiel in goede economie, bezig met transformatie
VEB: intrekken salarisverhoging Hamers is het enige juiste besluit
Vier redenen voor twijfel over een bank die een fintech koopt
Vier redenen voor twijfel over een bank die een fintech koopt
31-01-2018

ING koopt het betaalverwerkingsbedrijf Payvision. Daarmee bevestigt het zij…

Lees verder

ING overname bankensector
Goede perspectieven voor Europese banken, cijfers ING vallen licht tegen
Goede perspectieven voor Europese banken, cijfers ING vallen licht tegen
02-08-2017

Verschillende marktvolgers wezen er deze week op dat de cijfers van ING eig…

Lees verder

ING rente europa banken

{{scope.count}}Reacties

Geef als eerste een reactie op dit artikel |
{{comment.userName}}
{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy HH:mm'}}

{{comment.body}}