VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Bestuur PostNL krijgt steeds meer grip op eigen onderneming

Door hogere besparingen kan PostNL de winstverwachting voor de derde keer dit jaar opschroeven. Het postbedrijf heeft het eigen lot steviger in handen.

PostNL is van brekebeen veranderd in goed-nieuws-machine. Voor de derde keer dit jaar schroeft het bedrijf dit jaar de winstverwachting voor 2013 op.

Waar het postbedrijf bij aanvang van het jaar beleggers een cashwinst voorschotelde van 20 tot 60 miljoen euro mogen zij, na twee tussentijdse verhogingen, vanaf nu rekenen op 130 tot 160 miljoen euro.

Post en express in spiegelbeeld
De winstophoging valt samen met sterke cijfers over het derde kwartaal. Bij de ouderwetse postactiviteiten blijven de marktomstandigheden guur: de daling van de postvolumes versnelde met een min van ruim 12 procent in het derde kwartaal. De grootste krimp ooit en ruim boven de toch al niet al te zonnige verwachtingen.

Toch blijft de omzetdaling beperkt door de postzegelprijsverhoging in augustus. Helemaal onderaan de streep stijgt het bedrijfsresultaat van 15 miljoen euro naar 25 miljoen euro zelfs, voornamelijk omdat kostenbesparingen van 30 miljoen euro negatieve volume/prijs/mixeffecten kunnen compenseren.

PostNL geeft hiermee aan dat verdere volumedalingen forse cashwinsten niet in de weg hoeven te staan. 

Bij de pakketten is het tegenovergestelde waarneembaar als bij de traditionele post. Het aantal bezorgde pakketjes stijgt hier met 8 procent (hoger volume), maar de omzet klimt hier met "slechts" 5 procent.

PostNL geeft als verklaring een "wijziging in de productmix, die leidde tot een lagere prijs per pakket". Oftewel, PostNL levert meer goedkope pakketten.

Zelfs sceptische beleggers twijfelen er niet aan dat het aantal bezorgde pakketten de komende jaren door steeds meer internetaankopen zal groeien, maar zetten vraagtekens bij de houdbaarheid van de forse tarieven waartegen PostNL dit doet.

Koersdoelen omhoog
Conclusie na de derde kwartaalcijfers is dat het bestuur van PostNL meer grip op het eigen concern krijgt. Het beweeglijke en fors gedaalde belang in TNT Express en het gat in het omvangrijke pensioenfonds waren vele male relevanter voor de beurskoers van PostNL dan de hoeveelheid brieven en pakketten die werden bezorgd.

Na een tussen PostNL en het pensioenfonds is het halverwege oktober op een nette manier afgehandeld. Niet alleen is de voor beleggers zo beangstigende ongelimiteerde bijstortingsverplichting gemaximeerd, ook zullen alleen bijstortingen plaatsvinden als de balans het kan dragen.

Verder zijn hogere rentes goed voor het pensioenfonds. Hierdoor steeg de dekkingsgraad van het pensioenfonds tot 105,8 procent in het derde kwartaal, waardoor een voorwaardelijke bijstortingsfactuur van 46 miljoen euro van het pensioenfonds kon worden ingetrokken.

Ook het cyclische TNT Express, waar PostNL een belang van 30 procent in heeft, klimt uit het dal op berichten dat het ergste voorbij is in de eurozone. Als gevolg hiervan slinkt het gat in de balans van 907 miljoen euro halverwege dit jaar naar 670 miljoen euro in eind september. Het eigen vermogen is belangrijk voor PostNL, want zolang dit getal negatief is, mag het concern geen dividend uitkeren.

Koers in turbostand
Nu het operationeel beter gaat en de probleemdossiers zijn opgelost, hebben beleggers steeds meer fiducie in de haalbaarheid van de lange termijndoelstelling: een cashwinst van 300 tot 370 miljoen euro in 2015.

De koers steeg van 1,50 euro in maart naar 4,15 euro in de ochtendhandel op maandag, en analisten lijken- na overigens heel erg somber te zijn geweest over het aandeel - hun koersdoelen te verhogen.

LEES MEER:

19 september 2013

5 augustus 2013

10 juli 2013

31 mei 2013

7 mei 2013

25 februari 2013

5 november 2012

6 augustus 2012

17 juli 2012


Op de hoogte blijven ?



Gerelateerde artikelen