VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

DSM neemt revanche in het derde kwartaal

DSM heeft het afgelopen kwartaal over de volle breedte goed gepresteerd, in lijn met verwachtingen in de markt. Na een zwak koersverloop de afgelopen maanden pikken beleggers het aandeel weer op.

Met een steeds grotere focus op de defensieve, maar groeiende Life Sciences-onderdelen Nutrition (voedingssupplementen en vitamines) en Pharma leek DSM ongehavend door het moeilijke economische jaar 2013 te komen.

Eind september verraste het concern . Op een beleggersdag liet DSM weten dat het bedrijfsresultaat (ebitda) dit jaar zou blijven steken onder de 1,35 miljard euro, lagere dan in eerdere prognoses.

Beleggers rekenden het DSM vooral aan dat het bedrijf geen overtuigende verklaring wist te geven voor deze aanpassing. Het aandeel duikelde flink (-7 procent) en was sindsdien niet meer vooruit te branden.

De stevige opleving van de AEX ging aan DSM voorbij, maar het solide derdekwartaalrapport brengt weer kopers in de markt en duwt het aandeel richting de hoogste koers ooit.

Derdekwartaalcijfers
Op een omzetgroei van 4 procent tot bijna 2,4 miljard euro wist DSM het ebitda -resultaat conform marktverwachting met 27 procent op te voeren tot 342 miljoen euro.

De omzetgroei viel wat tegen. Negatieve wisselkoerseffecten snoepten 4 procent van de omzet af. Gunstig is weer wel dat de autonome omzetgroei versnelde van 2 procent in het tweede kwartaal naar 3 procent.

Alle segmenten droegen het afgelopen kwartaal positief bij aan de ebitda-groei, waarbij er eigenlijk weinig verrassingen waren. Op die bewuste beleggersdag eind september had DSM dan ook per activiteit de verwachtingen nauwkeurig uiteengerafeld.

Positieve ontwikkelingen zijn vooral te zien bij het grootste onderdeel Nutrition, waar de volumes met 5 procent stegen en ook het forse herstel bij Pharma mag er zijn. Wel blijven de vooruitzichten voor Pharma onzeker.

Bij Nutrition beginnen de bijdragen van acquisities door te tikken. De toename van het ebitda met 20 procent is dan ook grotendeels gekocht.

Door deze acquisities en de verbeterde gang van zaken bij Pharma zijn beide Life Sciences onderdelen inmiddels goed voor 52 procent van de concernomzet en 74 procent van het bedrijfsresultaat.

De Material Sciences onderdelen boekten een 27 procent toename van het ebitda. De hardste klappen bij caprolactam lijken geweest.

Deze grondstof voor nylon en kunststof die DSM de afgelopen anderhalf jaar honderden miljoenen euro's aan ebitda heeft gekost. Zo daalde hierdoor vorig jaar nog het ebitda van onderdeel Polymer Intermediates van 109 miljoen euro tot 16 miljoen euro.

Helaas had DSM geen nieuws over het terugbrengen van de blootstelling aan caprolactam. Ook de zoektocht naar partners in de Pharmabusiness heeft nog geen resultaten opgeleverd. Beide strategische punten blijven wel hoog op de agenda staan.

Prognose overeind
CEO Feike Sijbesma weet dat hij het niet kan maken nogmaals aan de winstprognose te knagen, al wordt hij behoorlijk tegengewerkt door negatieve valuta-effecten.

Die kleine 1,35 miljard euro ebitda staat evenals de eerder afgegeven vooruitzichten voor de afzonderlijke bedrijfsonderdelen.

DSM werkt echter hard aan de verdere integratie van de vele overnames en probeert daar de synergievoordelen van te benutten. Verder helpt het lopende efficiencyprogramma de resultaten te ondersteunen.

DSM revancheert zich daarmee. Menig multinational dat sterk actief is in opkomende markten zoals Heineken en Unilever stelden recent teleur. DSM betrekt inmiddels 40 procent van de omzet uit snelgroeiende landen.




Gerelateerde artikelen