VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

14 november 2013

Ahold keert nog meer geld uit

  • Pagina printen
  • 0 Reageer op dit artikel
  • Stuur dit artikel door

    Vul hieronder het emailadres in van degene naar wie u dit artikel wilt doorsturen, en uw eigen emailadres in.

Voor een retailer houdt Ahold de hand opvallend goed op de knip. Ondanks de financiële mogelijkheden kiest het concern ervoor geld terug te geven aan zijn aandeelhouders in plaats van uitgeven aan overnames.

Ahold kondigt bij de publicatie van de derde kwartaalcijfers aan nog eens 1 miljard euro extra uit te gaan keren aan haar aandeelhouders.

In januari 2014 zal de onderneming goedkeuring vragen aan haar aandeelhouders om overtollig kapitaal uit te keren. De uitkering zal plaatsvinden in combinatie met een reverse stocksplit.

Verkoop ICA vulde kas verder aan
De al goed gevulde kas stroomde eerder dit jaar nog voller, nadat de onderneming haar belang in het Scandinavische ICA verkocht aan medeaandeelhouder Hakon Invest.

De Zweden spekten de kas met de uitkoop van Ahold met nog eens 2,5 miljard euro.

Verhoging aandeleninkoop
In reactie hierop besloot het supermarktconcern het lopende aandeleninkoopprogramma uit te breiden. Eind 2014 zou niet meer voor 500 miljoen euro, maar voor 2 miljard euro aan eigen aandelen worden ingekocht.

Van dat programma is inmiddels 30 procent uitgekeerd. Desondanks blijft Ahold op een grote berg aan liquide middelen zitten. Aan het einde van het derde kwartaal beschikt Ahold over 3,8 miljard euro aan kasmiddelen. Ook na afronding van de aandeleninkoop resteert een riant gevulde portemonnee van 2,4 miljard euro.

Meer dan genoeg kasmiddelen
Op een huidige marktkapitalisatie van ruim 13 miljard euro en een schuld van nog geen 3,1 miljard euro is dat meer dan noodzakelijk en wenselijk.

Daarom blijft Ahold streven naar meer efficiënte kapitaalstructuur, wat in dit geval betekent dat overtollig kasgeld richting aandeelhouders gaat en de nieuw aangekondigde uitkering van 1 miljard euro mogelijk maakt.

Geld stroomt binnen
Ook in de jaren daarna hoeven beleggers zich geen zorgen te maken over de mogelijkheden voor de onderneming om te blijven investeren en een aantrekkelijk dividend uit te keren.

De kaspositie wordt ieder kwartaal weer gespekt door een sterke kasstroom. In het derde kwartaal steeg de vrije kasstroom met 22 miljoen euro naar 181 miljoen euro.

Dat is een prettige gedachte want de ontwikkeling van de omzet en winst van Ahold leiden in toenemende mate onder de economische omstandigheden.

Moeilijke markt
In de Verenigde Staten blijven de omstandigheden aanhoudend zeer concurrerend. In de omgeving met lage inflatie en groei wist Ahold wel marktaandeel te winnen.

In Nederland, de tweede belangrijke thuismarkt, is de markt al niet veel beter. Het zwakkere consumentenvertrouwen zorgde voor verder afnemende marktgroei. De sterke marktpositie kreeg een knauw, onder andere door concurrentie van goedkope supermarkten als Lidl.

Druk op omzet en winst
De omzet nam in het derde kwartaal toe met 0,6 procent tot 7,4 miljard euro. Terwijl het operationele resultaat daalde met 40 miljoen euro tot 248 miljoen euro en de onderliggende operationele marge afnam van 4,1 procent tot 4,0 procent in vergelijking met het derde kwartaal vorig jaar.

Ahold blijft vertrouwen houden in haar strategie, waarin een belangrijke plaats is ingeruimd voor de online activiteiten. Het concern stelt zelf dat bij deze activiteiten sprake is van sterke omzetgroei, maar specificeert deze niet.

Om de groei er in te houden breidt de onderneming het aantal afhaalpunten snel uit, met name in de Verenigde Staten, waar online retaildochter Peapod actief is.

Geen overnames, wel zo prettig
Toekomstige groei zal voor Ahold komen uit de online activiteiten en de uitbreiding van haar activiteiten in België en Duitsland. Daarmee blijft de onderneming onder leiding van Dick Boer het behoedzame groeipad bewandelen en beleggers trakteren op uitkeringen van de overvloedige kasmiddelen.

Dat is een prettige en geruststellende gedachte. In de huidige moeilijke marktomstandigheden is daar al genoeg aandacht van het management voor nodig gezien de druk op de resultaten. Een grote overname is het laatste waar aandeelhouders op zitten te wachten.


Gerelateerde artikelen

Ahold regelt eigen bescherming liever buiten de aandeelhoudersvergadering om
Ahold passeert aandeelhouders
Ahold Delhaize heeft in de VS, België en ook online nog werk aan de winkel
Ahold Delhaize heeft ruimte voor investeringen én meer aandeleninkoop
Ahold Delhaize heeft ruimte voor investeringen én meer aandeleninkoop
09-11-2017

De operationele resultaten van Ahold Delhaize zijn dit jaar aanzienlijk ver…

Lees verder

Ahold cijfers delhaize

{{scope.count}}Reacties

Geef als eerste een reactie op dit artikel |
{{comment.userName}}
{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy HH:mm'}}

{{comment.body}}