VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

15 november 2013

Boskalis verhoogt winstverwachting naar het hoogste niveau ooit

  • Pagina printen
  • 0 Reageer op dit artikel
  • Stuur dit artikel door

    Vul hieronder het emailadres in van degene naar wie u dit artikel wilt doorsturen, en uw eigen emailadres in.

Boskalis presenteert beleggers graag records, of het nu gaat om de winst, omzet of het orderboek. In het derde kwartaal verhoogt het concern zijn winstverwachtingen naar het hoogste niveau ooit.

De maritieme dienstverlener uit Papendrecht noemt de ten minste verwachte 360 miljoen euro nettowinst voor dit jaar voor de verandering geen record, iets wat de winstverwachting van minimaal 330 miljoen euro halverwege 2013 nog wel was.

Het afgesloten kwartaal was wel "uitzonderlijk goed" volgens Boskalis; zowel de omzet als het resultaat ligt op een hoger niveau dan in de eerste twee kwartalen van het jaar.

Drijvende kracht?

Helaas is het voor beleggers moeilijk te achterhalen wat de stuwende kracht is achter de verbeterde resultaten, want die zijn mede onder invloed van een geïnde som uit een in 2008 vroegtijdig beëindigt project in Dubai (project Port Rashid) en de afwikkeling van een verzekeringsclaim.

Het project uit Dubai zorgde in 2008 nog voor een negatief resultaat van ruim 43 miljoen euro door herwaarderingen van brandstofafdekkingen en het jaar daarop voor een meevaller van 11,5 miljoen euro.

In de verwachte nettowinst van dit jaar van ten minste 360 miljoen euro zitten ondertussen aardig wat eenmalige meevallers. Ook de boekwinst van 50 miljoen euro op de verkoop van bouwer Archirodon zit hierbij in 2013.

Het 40 procent belang in deze joint venture verkocht de baggeraar eerder dit jaar definitief voor 190 miljoen dollar.

Bemoedigende signalen
Beleggers moeten het bij de presentatie van veel derde kwartaalcijfers niet hebben van cijfertjes, want die publiceren beursbedrijven maar weinig richting de winter. Wat rest is de toon van het persbericht en die is bij Boskalis eigenlijk best wel optimistisch.

De orderportefeuilles bij de belangrijkste onderdelen van Boskalis - baggeren en offshore energie - stegen ten opzichte van het tweede kwartaal.

De tweede jaarhelft wordt volgens het bedrijf sterk afgesloten door (stabiel) hoge werkbezetting en goede resultaten op enkele baggerprojecten die in de afrondende fase zitten.

Beleggers zullen bij de jaarcijfers goed moeten bestuderen of Boskalis inderdaad de cijfers operationeel heeft kunnen verbeteren, en niet alleen grotendeels door eenmalige meevallers.

Dividend
Het beleid van Boskalis is om 40 tot 50 procent van de nettowinst "uit gewone bedrijfsvoering" uit te keren als dividend aan de aandeelhouders.

Vorig jaar keerde Boskalis meer dan de helft uit (58 procent). Het concern gunde beleggers destijds, net als het jaar daarvoor, 1,24 euro per aandeel terwijl de winst wat was teruggelopen en het aantal uitstaande aandelen toenam door de overname van Dockwise.

Opnieuw een uitkering van 1,24 zou een uitkeringsratio van ongeveer 40 procent betekenen (op een winst van 360 miljoen euro, ofwel 3 euro per aandeel). Op een koers van 36 euro betekent dit een dividendrendement van 3,4 procent.

De bovenkant van de bandbreedte ligt waarschijnlijk rond de 1,5 euro, ofwel een douceurtje van ruim 4 procent. 

Beleggers zette het aandeel Boskalis bij beursopening 4,5 procent hoger op 36,28.


Gerelateerde artikelen

Berdowski: ‘We gaan niet gokken met de balans van Boskalis’
Boskalis houdt cashdividend stabiel, maar onduidelijk of het verwatering gaat compenseren
Boskalis houdt cashdividend stabiel, maar onduidelijk of het verwatering gaat compenseren
09-03-2018

Boskalis houdt, ondanks een scherpe winstdaling, het dividend stabiel. Als …

Lees verder

dividend boskalis baggeraar offshore
Boskalis boekt fors af op Offshore
Agressieve grootaandeelhouder Boskalis wilde Fugro-president-commissaris Harrie Noy wippen

{{scope.count}}Reacties

Geef als eerste een reactie op dit artikel |
{{comment.userName}}
{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy HH:mm'}}

{{comment.body}}