VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

15 november 2013

Nedap verkoopt kostenstijging als investering

  • Pagina printen
  • 0 Reageer op dit artikel
  • Stuur dit artikel door

    Vul hieronder het emailadres in van degene naar wie u dit artikel wilt doorsturen, en uw eigen emailadres in.

Na een paar jaar van stevige groei heeft het slechte economisch tij toch vat gekregen op Nedap. De omzet stagneert. Toch steekt het bedrijf geld in nieuw personeel en nieuwe bedrijfsgebouwen in de hoop dat de lijn omhoog weer zal worden gepakt.

De ontwikkelaar en producent van geavanceerde elektronica heeft lang volgehouden niet te kunnen zeggen wat de nettowinst dit jaar zou doen.

Dit terwijl het wel al langere tijd meedeelt dat de omzet dit jaar ongeveer gelijk zal zijn aan de bijna 172 miljoen euro van vorig jaar.

Lastig
Het inschatten van de verwachte kosten is voor Nedap kennelijk lastiger dan het inschatten van de verwachte inkomsten. Maar vrijdag kwam het bedrijf dan toch over de brug met de mededeling dat de nettowinst 30 tot 45 procent lager zal uitkomen.

Dat komt neer op een winstdaling van ongeveer 4 tot 6 miljoen euro. Volgens Nedap is dit het gevolg van ‘investeringen'. Daarmee doelt het allereerst op de aankoop van een aangrenzend bedrijventerrein met 10.000 vierkante meter extra bedrijfsruimte. Daarnaast is 1 miljoen euro nodig voor het laten afvloeien van ongeschikt personeel.

Niet alle extra uitgaven zijn echter eenmalig. Het aantal mensen op de loonlijst gaat dit jaar namelijk met 45 omhoog. Uitgaande van de loonkosten van vorig jaar (circa 56.000 euro per werknemer), leidt dit tot een loonkostenstijging op jaarbasis van ongeveer 2,5 miljoen euro.

Hoop
Meer personeel, meer bedrijfsruimten, hogere kosten: Nedap zet daarmee heel duidelijk in op de verwachting dat de groei volgend jaar terugkeert. De vraag is dan wel of dat gerechtvaardigd is.

De achterblijvende omzet komt namelijk allereerst door de geografische focus van het bedrijf. Van de inkomsten komt ongeveer een derde uit Nederland en nog eens 50 procent uit andere Europese landen. Hier speelt het economisch tij zonder twijfel een rol.


Daarnaast zegt het bedrijf last te hebben van onduidelijkheid over regelgeving. Zo bleef groei van de verkoop van de PowerRouter in Duitsland achter door onzekerheid over de financiering van zonnecellen.

Met dit apparaat kunnen huishoudens het gebruik van de elektriciteit uit zonnecellen op hun dak beter controleren.

Nedap verkoopt een stijging van de kosten als een investering in toekomstige groei. Het is een goed verhaal, maar wel een verhaal dat nadrukkelijk leunt op verbetering van externe omstandigheden waarover het zelf waarschijnlijk geen controle heeft.


Gerelateerde artikelen

Bij TKH en Nedap moet alles volgens plan gaan om de huidige waarderingen te rechtvaardigen
Bij TKH en Nedap moet alles volgens plan gaan om de huidige waarderingen te rechtvaardigen
25-09-2017

Met de verkoop van een pluk aandelen heeft TKH de poging om branchegenoot N…

Lees verder

tkh nedap overname
Nedap gaat doen waar het goed in is
Nedap gaat doen waar het goed in is
29-07-2016

In het cijfergeweld deze week met bedrijven als Shell, Philips, KPN en Arce…

Lees verder

Omzetgroei zet door bij Nedap, winst blijft opnieuw achter
06-04-2014

Technologiebedrijf Nedap uit Groenlo voorziet over de eerste jaarhelft een…

Lees verder

Eurocrisis lijkt aan Nedap volledig voorbij te gaan
03-07-2012

Na het al goed verlopen 2011 is Nedap hard op weg ook van 2012 een zeer suc…

Lees verder

{{scope.count}}Reacties

Geef als eerste een reactie op dit artikel |
{{comment.userName}}
{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy HH:mm'}}

{{comment.body}}