VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Nedap verkoopt kostenstijging als investering

Na een paar jaar van stevige groei heeft het slechte economisch tij toch vat gekregen op Nedap. De omzet stagneert. Toch steekt het bedrijf geld in nieuw personeel en nieuwe bedrijfsgebouwen in de hoop dat de lijn omhoog weer zal worden gepakt.

De ontwikkelaar en producent van geavanceerde elektronica heeft lang volgehouden niet te kunnen zeggen wat de nettowinst dit jaar zou doen.

Dit terwijl het wel al langere tijd meedeelt dat de omzet dit jaar ongeveer gelijk zal zijn aan de bijna 172 miljoen euro van vorig jaar.

Lastig
Het inschatten van de verwachte kosten is voor Nedap kennelijk lastiger dan het inschatten van de verwachte inkomsten. Maar vrijdag kwam het bedrijf dan toch over de brug met de mededeling dat de nettowinst 30 tot 45 procent lager zal uitkomen.

Dat komt neer op een winstdaling van ongeveer 4 tot 6 miljoen euro. Volgens Nedap is dit het gevolg van ‘investeringen'. Daarmee doelt het allereerst op de aankoop van een aangrenzend bedrijventerrein met 10.000 vierkante meter extra bedrijfsruimte. Daarnaast is 1 miljoen euro nodig voor het laten afvloeien van ongeschikt personeel.

Niet alle extra uitgaven zijn echter eenmalig. Het aantal mensen op de loonlijst gaat dit jaar namelijk met 45 omhoog. Uitgaande van de loonkosten van vorig jaar (circa 56.000 euro per werknemer), leidt dit tot een loonkostenstijging op jaarbasis van ongeveer 2,5 miljoen euro.

Hoop
Meer personeel, meer bedrijfsruimten, hogere kosten: Nedap zet daarmee heel duidelijk in op de verwachting dat de groei volgend jaar terugkeert. De vraag is dan wel of dat gerechtvaardigd is.

De achterblijvende omzet komt namelijk allereerst door de geografische focus van het bedrijf. Van de inkomsten komt ongeveer een derde uit Nederland en nog eens 50 procent uit andere Europese landen. Hier speelt het economisch tij zonder twijfel een rol.


Daarnaast zegt het bedrijf last te hebben van onduidelijkheid over regelgeving. Zo bleef groei van de verkoop van de PowerRouter in Duitsland achter door onzekerheid over de financiering van zonnecellen.

Met dit apparaat kunnen huishoudens het gebruik van de elektriciteit uit zonnecellen op hun dak beter controleren.

Nedap verkoopt een stijging van de kosten als een investering in toekomstige groei. Het is een goed verhaal, maar wel een verhaal dat nadrukkelijk leunt op verbetering van externe omstandigheden waarover het zelf waarschijnlijk geen controle heeft.




Gerelateerde artikelen