VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

19 november 2013

DSM maakt einde aan worsteling met farmatak

  • Pagina printen
  • 0 Reageer op dit artikel
  • Stuur dit artikel door

    Vul hieronder het emailadres in van degene naar wie u dit artikel wilt doorsturen, en uw eigen emailadres in.

Na een jaar zoeken heeft DSM een partner gevonden voor zijn moeizaam draaiende farmatak. Bij de deal met de Amerikaanse private equity partij JLL Partners kunnen de nodige kanttekeningen worden geplaatst.

Bij de publicatie van de derde kwartaalcijfers bleef het stil bij DSM als het gaat om de zoektocht naar een farmapartner.

Maar achter de schermen werd er dus al hard gewerkt aan een deal met JLL Partners dat vooral investeert in middelgrote ondernemingen, met name in de gezondheidssector.

Beleggers reageerden positief op het . De koers van DSM doorbrak voor het eerst erin de grens van 60 euro. Mooi, maar een wat minder ingewikkelde constructie had ook gemogen.

De constructie
De farma-activiteiten van DSM, waaronder het in 1998 gekochte Gist-Brocades, worden samengevoegd met het beursgenoteerde Patheon, een medicijnontwikkelaar waar JLL Partners een 55-procentbelang in heeft.

Er is tegelijk een bod uitgebracht op de resterende stukken Pantheon van 9,32 dollar per aandeel, wat een premie van liefst 64 procent impliceert op de laatste slotkoers. Geheel Patheon wordt daarmee op 1,95 miljard dollar gewaardeerd inclusief schulden.

Goede kans dat het bod op Pantheon slaagt. Afgezien van de aantrekkelijke premie is tweederde van de aandelen in bezit van bestuurders van Pantheon die het bod ondersteunen.

In de nieuwe farmacombinatie die naar schatting een omzet van 2 miljard dollar zal draaien, krijgt DSM een belang van 49 procent en JLL 51 procent.

JLL stort 489 miljoen dollar in contanten in de joint venture. DSM brengt zijn farmatak in en ontvangt nog 200 miljoen dollar cash (op termijn).

De farma-activiteiten van DSM worden daarmee op 670 miljoen dollar (496 miljoen euro) gewaardeerd. Wel moet DSM door deze afsplitsing nog dit jaar 120 miljoen euro afboeken (non-cash impairment).

Interessante deal?
DSM denkt de deal in de eerste helft van 2014 af te ronden en verwacht dat de joint venture vanaf 2015 positief zal gaan bijdragen aan de winst per aandeel.

De hoge overnameprijs voor Pantheon zet de waardecreatie voor DSM op korte termijn wel wat onder druk.

De genoemde waardering van 670 miljoen dollar voor DSM Pharmaceutical is daarnaast lastig te beoordelen omdat hierin ook de biedprijs voor Pantheon is meegenomen.

Volgens berekeningen van ING wordt DSM's farma-onderdeel gewaardeerd op 9,7 keer het verwachte ebitda voor dit jaar en Pantheon op 10,4 keer.

Een analist van Kepler spreekt over een complexe deal voor de verkoop van een relatief klein onderdeel voor DSM (circa 8 procent van de omzet en 3 procent van bedrijfsresultaat).

Feit is wel dat de farmatak van DSM maar niet echt uit de verf komt, terwijl er wel degelijk potentieel is. Als onderdeel van een groter geheel zijn er wellicht meer mogelijkheden waarde te creëren.

Bovendien kan DSM op termijn zijn 49 procentbelang in de nieuw te vormen joint venture verkopen, mogelijk tegen een betere prijs dan DSM Pharmaceutical stand alone.


Gerelateerde artikelen

DSM, Solvay en BASF: focus of spreiding, het maakt vooralsnog weinig uit
DSM, Solvay en BASF: focus of spreiding, het maakt vooralsnog weinig uit
22-09-2017

Het Nederlandse chemiebedrijf DSM en zijn Belgische sectorgenoot Solvay vol…

Lees verder

dsm verkoop groeikansen
DSM gaat reorganiseren
DSM ontsluit weinig waarde met verkoop caprolactam-productie
16-03-2015

Activist Third Point sprak vorig jaar de verwachting uit dat DSM in staat z…

Lees verder

dsm chemie

{{scope.count}}Reacties

Geef als eerste een reactie op dit artikel |
{{comment.userName}}
{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy HH:mm'}}

{{comment.body}}