VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Frankrijk zal in 2014 met de billen bloot moeten, menen topbeleggers

Net als de eurozone beleeft Frankrijk economisch gezien een relatief rustig 2013. Dat gaat komend jaar veranderen, denken tal van grote beleggers.

Het is precies een jaar geleden dat het blad The Economist uitkwam met het coververhaal .

De Fransen zouden volgens het blad te traag en te weinig economische hervormingen doorvoeren.

De slechte staat van de Franse economie met haar hoge werkeloosheid, gebrek aan concurrentiekracht, zwakke industrie en hoge overheidsuitgaven zou de volgende bedreiging zijn voor de eurozone.

Als het land niet oprecht haar problemen wil oplossen zullen op termijn beleggers het vertrouwen verliezen in het Franse schuldpapier, aldus de Economist.
 Gewraakte cover Economist

Bron: Jon Berkeley/Alamy

Het artikel leidde tot woedende reacties bij Franse beleidsmakers. Zij beschuldigden het blad zelfs van sensatiejournalistiek.

Zorgen blijven
Sindsdien is het relatief rustig geworden rond Frankrijk, maar daarmee zijn de problemen nog niet vergeten.

Zo bleek ook afgelopen week tijdens de jaarlijkse Reuters Investment Summit, waar topbeleggers als Carl Icahn, Jim Chanos en Dan Fuss hun verwachtingen voor het komend jaar gaven.

Veel aanwezige prominenten zien in 2014 veel negatieve aandacht uitgaan naar Frankrijk.

Staat van een republiek
Frankrijk staat er nog altijd niet goed voor. Een paar cijfers op een rij. In het laatste kwartaal kromp de economie met 0,1 procent, de werkeloosheid is opgelopen tot boven de 11 procent, de overheidsschuld bedraagt nog altijd ruim 90 procent van het bruto binnenlands product (bbp) en het begrotingstekort ligt met 4,8 procent fors boven de Europese eis.

De politieke mogelijkheden om iets te doen aan die slechte cijfers lijken beperkt. De Franse president Hollande heeft nog maar de steun van 20 procent van de bevolking, de laagste score sinds de populariteit van presidenten wordt gemeten. Als er nu verkiezingen zouden zijn wordt het eurofobe Front National van Marine Le Pen de grootste partij van Frankrijk.

Volgens Philip Saunders, hoofd beleggingen bij Investec, is het zwakke leiderschap van president Hollande illustratief voor .

Door de stijgende arbeidskosten is het land steeds minder concurrerend stelt Saunders. En dan gaat het niet alleen om de concurrentiepositie ten opzichte van Noord-Europese landen.

Een ondanks door de OESO gepubliceerd rapport wijst op de verslechterende concurrentiepositie van Frankrijk ten opzichte van landen als Spanje en Italië: in Zuid-Europa zijn de arbeidskosten wel gedaald en wordt wel hervormd.

Afwaarderen

Onder meer kredietbeoordelaar S&P waardeerde de Franse schuldpapieren vorig jaar november al af van triple A (AAA) naar AA+. Vorige week maakte S&P bekend de waardering nog een stapje te verlagen naar AA.

Ook zien de S&P beoordelaars geen heil in het huidige beleid van Hollande. Ze stellen dat de groeivooruitzichten onvoldoende verbeteren door de genomen maatregelen.

Speculeren
Michael Hintze, dit jaar verkozen tot de beste hedgefonds-manager, gaf tijdens het Reuters congres aan dat hij Credit Default Swaps (CDS's) heeft gekocht op Franse bedrijven en banken. Liever had Hintze CDS's op Frans staatspapier gekocht maar daarop rust een tijdelijk verbod.

Met een CDS beschermt een belegger zich tegen een mogelijk faillissement van een land of bedrijf. De koers van een CDS loopt op wanneer beleggers meer vrezen voor de kredietwaardigheid van het respectievelijke land of bedrijf.

Nog niet breed gedragen
De zorgen onder een aantal grote beleggers wordt niet breed gedragen door de markt. De Franse rente staat nog steeds laag, ondanks een lichte stijging dit jaar. Daarnaast staan de door Hintze genoemde CDS's op het laagste niveau sinds 2010.

Een laatste indicatie dat de meeste beleggers zich klaarblijkelijk geen zorgen maken is de spread tussen Franse en Duitse staatsobligaties, deze is weer teruggekeerd naar het niveau van voor de eurocrisis.

Als de topbeleggers op het Reuters congres echter gelijk krijgen dan kan de Franse rente en deze spread zo maar weer flink oplopen. Zorgen over een kernland als Frankrijk zullen ook de eurocrisis weer naar de voorgrond kunnen brengen.

DE 10-JAARS RENTE IN FRANKRIJK (BLAUW) EN DUITSLAND (ROOD)