VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

28 november 2013

De hand van Ton Buchner wordt steeds zichtbaarder bij AkzoNobel

  • Pagina printen
  • 0 Reageer op dit artikel
  • Stuur dit artikel door

    Vul hieronder het emailadres in van degene naar wie u dit artikel wilt doorsturen, en uw eigen emailadres in.

Onder Ton Buchner moet AkzoNobel "operationeel excellent" worden. Een stroom aan aangekondigde  ingrepen afgelopen maanden maakt duidelijk het niet blijft bij fraaie woorden.

AkzoNobel was oorspronkelijk van plan dit jaar voor pakweg 200 miljoen euro aan herstructureringen uit te voeren. Door slechte marktomstandigheden kwam daar halverwege het jaar 120 miljoen euro bovenop.

Het zijn grote getallen die weinig zeggen. De afgelopen maanden heeft Akzo beleggers echter overspoeld met aankondigingen van op het oog kleine maatregelen.

In samenhang maken ze duidelijk dat de hand van topman Buchner zichtbaar wordt. Een aantal maatregelen uitgelicht:

1. Verminderen van productielocaties
Door overnames uit het verleden heeft Akzo relatief veel verschillende productielocaties. Waar het kan wordt nu productie samengevoegd. Dit leidt tot minder banen en dus kostenbesparingen.

Deze zomer werd bekend dat een chemiefabriek in Deventer dicht gaat. Vorige week maakte Akzo bijvoorbeeld bekend twee fabrieken voor de productie van coatings voor metalen in Zweden en Duitsland te sluiten.

2. Versimpelen structuur
Het verkleinen van het aantal locaties beperkt zich niet tot de productie. Ook lokale kantoren worden samengevoegd. In Duitsland gaat Akzo van acht naar drie kantoren.

Wereldwijd wordt de verfdivisie anders ingedeeld. Acht regio´s worden samengevoegd tot vijf. Een aantal ondersteunende activiteiten zoals human resources en accounting worden gecentraliseerd.

3. Beperken overhead
Door dit soort aanpassingen aan de structuur kan Akzo in de overhead snijden. In Duitsland verdwijnen hierdoor banen. Het aantal managementteams bij de verfdivisie wordt beperkt. Dit leidt tot lagere kosten maar moet lokale managers ook de ruimte geven zich te richten op klantrelaties en verkoop.

4. Afstoten van onderdelen
De grootste strategische beslissing die Buchner heeft genomen was de verkoop van de decoratieve verftak in de Verenigde Staten. De afgelopen maanden zijn ook enkele kleinere desinvesteringen in gang gezet.

De tak die lijmproducten voor de bouw produceert is verkocht aan het Zwitserse Sika. Een ander voorbeeld is de verkoop van 72 winkels in Duitsland.

6. Aanpassen van verkoopkanalen
Achter de verkoop van de Duitse winkels ligt ook een aanpassing van de distributiestrategie. In plaats van het runnen van zijn eigen winkels wil Akzo de vrijheid hebben om het meest effectieve verkoopkanaal te kiezen.

Resultaten
Het moet allemaal gaan leiden tot verbetering van de winstgevendheid. Beleggers lijken daar in te geloven. De koers van het aandeel AkzoNobel is de laatste maanden aardig opgelopen en bereikte onlangs zelfs de hoogste stand sinds het uitbreken van de financiële crisis in 2008.


Gerelateerde artikelen

Akzo-commissarissen krijgen tik op de vingers van aandeelhouders
VEB deelt zorgen met AkzoNobel via uitgebreide brief met vragen
VEB deelt zorgen met AkzoNobel via uitgebreide brief met vragen
03-11-2017

Het afhaken van PPG als overnemer heeft de rust bij AkzoNobel allerminst te…

Lees verder

akzonobel overname PPG
Nieuwe winstwaarschuwing maakt doelstellingen AkzoNobel steeds ongeloofwaardiger
Aandeelhoudersvergadering heeft het laatste woord, ook bij AkzoNobel
Aandeelhoudersvergadering heeft het laatste woord, ook bij AkzoNobel
26-07-2017

Verzet ondernemingsleiding tegen agendering ontslag president-commissaris l…

Lees verder

ava Aandeelhouders akzonobel

{{scope.count}}Reacties

Geef als eerste een reactie op dit artikel |
{{comment.userName}}
{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy HH:mm'}}

{{comment.body}}